Saturday, May 12, 2007

Ο Μάικλ Μουρ υπό διωγμό στην... Αμερική!


Πρώτα ήταν ο «Ακήρυχτος Πόλεμος», ακολούθησε το «Φαρενάιτ 9/11», δυο νττοκιμαντέρ στα οποία ο Μάικλ Μουρ δεν δίστασε να κατακεραυνώσει την πολιτική του Μπους, και τώρα το «Sicko». Είναι μια ταινία που έκανε το τρομερό "κακό" παιδί του αμερικανικού κινηματογράφου, με την οποία θέλει να καταδείξει ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη δεν έχουν ιατρική φροντίδα!
Ο Μουρ πήρε δέκα ανθρώπους που είχαν δουλέψει στις ομάδες διάσωσης μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων και υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα λόγω των τοξικών και τους πήγε στην Κούβα για να υποβληθούν σε θεραπείες. Μάλιστα όχι απλώς τους πήγε, αλλά με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει ότι το σύστημα Υγείας του Κάστρο είναι καλύτερο από αυτό της Αμερικής!

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τού έστειλε ένα γράμμα όπου του ανακοίνωνε ότι ερευνούσε την υπόθεσή του γιατί ποτέ δεν του δόθηκε άδεια επίσκεψης στην Κούβα. Ο Μουρ είχε ζητήσει από πέρυσι άδεια δημοσιογράφου. Οι υπεύθυνοι του είχαν απαντήσει τότε ότι είχε περιθώριο 20 εργάσιμων ημερών για να τους στείλει όλες τις λεπτομέρειες για το ταξίδι, δηλαδή ακριβείς ημερομηνίες, το σκοπό της επίσκεψης, το δρομολόγιο που επρόκειτο να κάνει αλλά και τα ονόματα όσων θα τον συνόδευαν. Κάτι που ο σκηνοθέτης, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, δεν έκανε ποτέ.

Ο τολμηρός Μουρ βέβαια έκανε το ταξίδι. Από την αρχή η πράξη του αυτή ενόχλησε. Ο Φρεντ Τόμσον, μάλιστα, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, είχε πει: «Δεν περιμένω να πει ο Μουρ την αλήθεια για την Κούβα ή για το σύστημα Υγείας. Έχει φυσικά το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αλλά το ταλέντο του να κατασκευάζει έξυπνες ψευδολογίες το 'χουμε δει καλά». (Περισσότερες λεπτομέρειες στην Ελευθεροτυπία, 11/5/2007)

No comments: