Monday, May 14, 2007

ΚΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ ΔΙΑΒΗΚΕ ΤΟΝ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ...

Έγραψε ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης στην Ελευθεροτυπία για το πέρασμα στην άλλη όχθη του Αντώνη Μοσχοβάκη, που υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της κινηματογραφικής κριτικής.
Ο Αντώνης γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1923. Αριστερών πάντα ιδεών, στην περίοδο 1948-1952 βρέθηκε εξόριστος στον Αη Στράτη και στη Μακρόνησο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτης σε διάφορες ταινίες («Η Δούκισσα της Πλακεντίας», «Ραντεβού στην Κέρκυρα», κ.ά.), γράφοντας παράλληλα κριτικά άρθρα στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης». Στον ημερήσιο Τύπο εμφανίστηκε στη δεκαετία του '60, στις εφημερίδες «Ωρα», «Ανεξάρτητος Τύπος», «Νίκη» και «Εμπρός» πριν καταλήξει στην «Αυγή», όπου συνέχισε να γράφει, με εφτάχρονη διακοπή στην περίοδο της δικτατορίας (όπου βρέθηκε στη Γαλλία και αποφάσισε να παραμείνει εκεί μέχρι τη μεταπολίτευση). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, παράλληλα με τις κριτικές που συνέχισε να γράφει στην «Αυγή», ανέλαβε, με την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» το 1975, τη στήλη της κινηματογραφικής κριτικής με τον Μικελίδη και τον Τώνη Τσιρμπίνο, ως τη συνταξιοδότησή του το 1984.

Ο Μοσχοβάκης ασχολήθηκε και με μεταφράσεις, έργων βασικά της γαλλικής λογοτεχνίας (Μπαλζάκ, Φλομπέρ, Ντιντρό, Σεντ Εξιπερί). Στις σημαντικές μεταφράσεις του είναι και εκείνη της Ιστορίας του Παγκόσμιου Κινηματογράφου του Ζορζ Σαντούλ - αργότερα συνεργαστήκαμε μαζί σε μια πιο ενημερωμένη έκδοσή της. Επιλογή των κινηματογραφικών κριτικών του («Σινεπιλογή», 1958-1982) εξέδωσε το 1994 η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου - της οποίας υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη. Το 2003, το 16ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας» τον τίμησε με το Ειδικό Βραβείο για την προσφορά του στον χώρο της κινηματογραφικής κριτικής.

No comments: