Thursday, May 3, 2007

Φεστιβάλ Tribeca: η γιορτή του σινεμά στη Νέα Υόρκη


Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα (Tribeca Film Festival), το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι πύλες του άνοιξαν στις 25 Απριλίου και θα κλείσουν την Κυριακή 6 Μαΐου. Εμπνευστές του ο Ρόμπερτ ντε Νίρο (στη φωτογραφία) και η κινηματογραφική παραγωγός Τζέιν Ρόζενταλ, οι οποίοι είχαν την ιδέα της δημιουργίας του μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οπότε και η ιστορική γειτονιά Τραϊμπέκα (σύντμηση της λέξης «Τρίγωνο κάτω από την οδό Κανάλ», Triangle Below Canal Str.) στο νότιο Μανχάταν, πολύ κοντά στο Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου, υπέστη μεγάλη καταστροφή, κυρίως οικονομική.
Σκοπός του φεστιβάλ ήταν και παραμένει το να «δοθεί η δυνατότητα στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα και στο κοινό να γευθούν την εμπειρία της δύναμης που έχει το σινεμά, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα την έννοια του κινηματογραφικού φεστιβάλ». Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους και πειραματικό ή ανεξάρτητο αμερικανικό και διεθνές σινεμά αλλά και ντοκιμαντέρ, συχνά με επίκαιρο πολιτικό χαρακτήρα, και blockbusters, όπως το Spiderman III.
Η επιτυχία είναι πολύ μεγάλη και φέτος προβάλλονται περισσότερες από 250 ταινίες κάθε είδους και τύπου σε διάφορες αίθουσες. Δεν είναι μόνο οι ταινίες όμως, αλλά και τα πάνελ που στήνονται, τα μουσικά event, οι προβολές κλασικών ταινιών σε... ντράιβ ιν. Μια γιορτή του σινεμά, και όχι μόνο, στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» (Καθημερινή).

No comments: