Wednesday, January 19, 2011

Η Μπερλινάλε κοιτά την Ευρώπη

  • 61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Συνολικά 22 ταινίες, από τις οποίες οι 16 σε παγκόσμια πρεμιέρα, θα προβληθούν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 61ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου (10-19 Φεβρουαρίου), όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ.
Ο Τζεφ Μπρίτζες στην ταινία «True Grit» των αδελφών Κοέν, με την οποία θ' ανοίξει η φετινή Μπερλινάλε
Τις ταινίες θα κρίνει επιτροπή με πρόεδρο τη γνωστή Ιταλο-αμερικανίδα ηθοποιό και σκηνοθέτρια, Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Η Μπερλινάλε ξεκινά με την, εκτός συναγωνισμού, αμερικανική ταινία «True Grit», των αδερφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν, με πρωταγωνιστή τον Τζεφ Μπρίτζες, ριμέικ του κλασικού γουέστερν «Αληθινό θράσος» του Χένρι Χάθαγουεϊ, που είχε χαρίσει στον Τζον Γουέιν, Οσκαρ ανδρικής ερμηνείας.
  • Οι ευρωπαϊκές
Στο δεκαήμερο που διαρκεί η Μπερλινάλε θα δούμε ταινίες από 19 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία. Ανάμεσα στις ταινίες και «Το άλογο του Τορίνο» του γνωστού Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ, ο «Αγνωστος» του Χάουμε Κολέτ-Σέρα, μια συμπαραγωγή Γερμανίας/ Βρετανίας/ Γαλλίας, με τους Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Κρούγκερ, Αϊνταν Κουίν και Μπρούνο Γκανζ, η τουρκική «Η μεγάλη μας απόγνωση» του Σεϊφί Τέομαν και η αγγλική «Κοριολανός», που σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Ρέιφ Φάινς, βασισμένος στη σεξπιρική τραγωδία, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τζέραρντ Μπάτλερ και Μπράιαν Κοξ. Στις αναμενόμενες ταινίες και η ιρανική «Νάντερ και Σιμίν - Ενας χωρισμός» του Ιρανού Ασγκάρ Φαράντι («Σχετικά με την Ελί»).
  • Από τις ΗΠΑ
Λιγοστές φέτος οι αμερικανικές ταινίες στο επίσημο τμήμα, με έμφαση στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Παράδειγμα «Το μέλλον» της Αμερικανίδας Μιράντα Τζουλάι, ταινία που προβάλλεται σε συνεργασία με το φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς («Θέλουμε να προσφέρουμε στις ανεξάρτητες ταινίες τη δυνατότητα να προβληθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα», ανάφερε ο διευθυντής της Μπερλινάλε, Κόσλικ). Κι ακόμα το θρίλερ αγωνίας «Margin Call», πρώτο έργο του Τζέι Σι Τσάντορ, γύρω από την πρόσφατη οικονομική κρίση, με τους Κέβιν Σπέισι, Τζέρεμι Αϊρονς και Ντέμι Μουρ.
  • Για τον Παναχί
Το φετινό πρόγραμμα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον φυλακισμένο από τις ιρανικές αρχές διάσημο Ιρανό σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί, θα προβάλει μια σειρά ταινίες, με πρώτη τη βραβευμένη το 2006 με την Αργυρή Αρκτο ταινία του, «Οφσάιντ», που θα προβληθεί στις 11 Φεβρουαρίου στη μεγάλη αίθουσα του φεστιβάλ. Οι υπόλοιπες ταινίες του θα προβληθούν στα διάφορα άλλα τμήματα της Μπερλινάλε, από το «Φόρουμ» και το «Πανόραμα» μέχρι το «Generation» και το τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Παράλληλα, διοργανώνεται και συζήτηση με Ιρανούς σκηνοθέτες και καλλιτέχνες με θέμα τη λογοκρισία και τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης στο Ιράν. Σ' αυτήν αναμένεται να παρευρεθεί και ο Ιρανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ραφί Πιτς, του οποίου η ταινία «Ο κυνηγός» είχε προβληθεί στο περσινό διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε. «Καλέσαμε τον Τζαφάρ Παναχί να συμμετάσχει ως πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ», ανάφερε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, «αλλά, τον Δεκέμβρη του 2010 καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή και του απαγορεύτηκε να γυρίσει ταινία τα επόμενα 20 χρόνια. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια σ' αυτή τη δραστική ετυμηγορία». *
  • Οι ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος
* «Το άλογο του Τορίνο» του Μπέλα Ταρ
* «Almanya - Καλώς ήλθατε στη Γερμανία» του Γιαεμίν Σαμντερελί
* «Το βραβείο»της Πάουλα Μάρκοβιτς
* «Νάντερ και Σιμίν - Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαράντι
* «Τα παραμύθια της νύχτας»του Μισέλ Οσελό (κινούμενα σχέδια σε 3-D)
* «Margin Call» του Τζέι Σι Τσάντορ
* «Ο καλύτερος εχθρός μου» του Βόλφγκανγκ Μούρνμπεργκερ
* «Βρέξει δεν βρέξει» του Λι Γιουν-Κι
* «Οι γυναίκες του έκτου ορόφου» του Φιλίπ Λε Γκε
* «Υπνηλία» του Ούλριχ Κέλερ
* «The Forgiveness of Blood» του Τζόσουα Μάρστον
* «Ενας μυστηριώδης κόσμος» του Ροντρίγκο Μορένο
* «Αγνωστος» του Χάουμε Κολέτ-Σέρα
* «Αθώο Σάββατο» του Αλεξάντερ Μιντάντζε
* «Yelling to the Sky» της Βικτόρια Μαχόνι
* «Η μεγάλη μας απόγνωση» του Σεϊφί Τέομαν
* «Κοριολανός» του Ρέιφ Φάινς
* «Odem» του Τζόναθαν Σάγκαλ
* «Αν όχι εμείς, ποιος;» του Αντρες Βίελ
* «Το μέλλον» της Μιράντα Τζουλάι
* «Pina» του Βιμ Βέντερς (εκτός συναγωνισμού)
* «True Grit» των Τζόελ και Ιθαν Κοέν (εκτός συναγωνισμού)

No comments: