Friday, January 14, 2011

Η επιτυχία της «Στρέλλας» συνεχίζεται

  
Η Μίνα Ορφανού απέσπασε το βραβείο Α΄γυναικείας ερμηνείας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ρόλο της «Στρέλλας»
Εφόσον η ελληνική εκδοτική βιβλιογραφία είναι μάλλον φτωχή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μετά την επιτυχημένη πορεία της στις αίθουσες, η «Στρέλλα», τελευταία ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, τώρα, κυκλοφορεί και στο χαρτί. Το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου, το σενάριο – βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κτίριο του εκδοτικού οίκου Πολύχρωμος Πλανήτης, παρουσία των Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη που το έγραψαν μαζί. Για το βιβλίο θα μιλήσει επίσης ο ακαδημαϊκός και αρθρογράφος Δημήτρης Παπανικολάου, του οποίου ένα 15 σέλιδο άρθρο για την ταινία επίσης υπάρχει στην ταινία, ενώ μετά το πέρας της παρουσίασης, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η ιστορία της τρανσέξουαλ Στρέλλα την οποία υποδύεται η πραγματική τρανσέξουαλ Μίνα Ορφανού (βραβείο ερμηνείας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) άγγιξε το κοινό όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Βερολίνου του 2009, η ταινία άνοιξε στην Γαλλία πριν από την Αθήνα. Προβλήθηκε όχι μόνον στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η τουλούζ, η Μασσαλία, η Νίκαια και η Ναντ. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε η «Στρέλλα» άνοιξε στην Ιταλία όπου η πορεία της είναι ήδη ικανοποιητική όπως μας είπε ο σκηνοθέτης.
Ωστόσο, η ηθική ικανοποίηση του Πάνου Κούτρα για την αγάπη που έχει δείξει ο κόσμος απέναντι στην «Strella» είναι πολύ μεγαλύτερη από την οικονομική. Ο Κούτρας δεν κρύβει την έκπληξή του από την θετική υποδοχή της κριτικής. «Από αυτές τις ταινίες είναι πολύ δύσκολο να πάρεις πίσω χρήματα» μας είπε. «Μόνον τα έξοδα διανομής της ταινίας στο Παρίσι ήταν τα μισά από το συνολικό κόστος της.» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης που αυτή την εποχή γράφει το σενάριο της επόμενης ταινίας του.
  • Το βιβλίο – σενάριο «Στρέλλα» παρουσιάζεται απόψε στις 8.00 μμ στις Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο Πολύχρωμος Πλανήτης, Αντωνιάδου 6, Αθήνα, 10434, Τηλ. 210.8826600. 

No comments: