Tuesday, January 18, 2011

Το ... πέταγμα του κύκνου

Μιλάει στον «Ρ» ο σκηνοθέτης Ν. Τζίμας για τη νέα του ταινία που προβάλλεται από την Πέμπτη στους κινηματογράφους
Η νέα ταινία, μετά από πολλά χρόνια, του Νίκου Τζίμα (του σκηνοθέτη των ταινιών «Ο Αστραπόγιαννος», «Τα χρόνια της θύελλας», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»), με τίτλο «Το πέταγμα του Κύκνου», θα προβάλλεται από 20/1 στις αίθουσες. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε με ιδέες για να αλλάξει τον κόσμο και κατέληξε στέλεχος μιας πολυεθνικής, ώσπου μια περιβαλλοντική καταστροφή - με εμπλοκή της εταιρείας «του» - θα του θέσει διλήμματα που νόμιζε πως είχε απαντήσει.
Η επεξεργασία του σεναρίου και η αναζήτηση χρημάτων είναι οι βασικοί λόγοι για την καθυστερημένη σκηνοθετική επιστροφή του Ν. Τζίμα, όπως λέει ο ίδιος στον «Ρ» που επικοινώνησε μαζί του. «Δεν έχω πάρει δραχμή από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, από το υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΡΤ ή κάποιον μεγαλοπαράγοντα. Δεν τους ζήτησα ποτέ, τίποτα. Από το '85 που τέλειωσα τα "Χρόνια της θύελλας" είχα την ιδέα της ταινίας αυτής. Που ήταν το "πού πάμε" και "ποιος μας πάει"».
Θεωρεί ότι η ταινία του είναι σήμερα «αυταπόδεικτα επίκαιρη»: «Τότε έκρουα τον κώδωνα, τώρα πρέπει να κρούσουμε ολόκληρα τα καμπαναριά. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο κοροϊδία και κλέψιμο. Δεν αντέχει άλλο σήψη». Ο «κύκνος» για τον δημιουργό του «είναι ένας πολύ δυνατός σύγχρονος έρωτας, με σύγχρονα προβλήματα και η συγκλονιστική περιπέτεια ενός "γκόλντεν μπόι" που η πολυεθνική του πήρε την ψυχή του και τον έχρισε "βασιλιά"».
Πιστεύει ότι όλες οι ηλικίες «θα δουν κομμάτια του εαυτού τους και ότι αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν οι πατεράδες τους και ή το άφησαν στη μέση ή το βούλιαξαν, τους άφησαν το βάρος να το κάνουν εκείνοι». «Ο ήρωάς μου είναι ένας νέος φλογερός, χαρισματικός, με φοβερές αξίες και ιδανικά, γιος πατέρα του έπους της Αλβανίας και της Αντίστασης, που έβαλε τις αξίες πάνω από τη ζωή του και που δεν είπε ένα όνομα για να γλιτώσει τη ζωή του στο Πολυτεχνείο. Κι όμως, λύγισε στο δέλεαρ της πολυεθνικής. Επειδή, όμως, είναι πολύ βαθιές οι ρίζες, όταν γίνεται αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή, ξυπνάει μέσα του η ρίζα και τον τρελαίνει σαν Ερινύα. Θα πρέπει να εξαγοράσει συνειδήσεις και όσες δεν εξαγοράζονται να πάνε στον άλλον κόσμο. Τότε θα κάνει τη δεύτερη "επανάστασή" του».
Στην ταινία πρωταγωνιστούν: James D' Arcy, Alicia Witt, Colm Meaney, Linda Gray, Larry Hagman, Tom Frederic, Georgina Rylance, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Αγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Αλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς κ.ά.
Σκηνοθεσία, σενάριο: Νίκος Τζίμας, Σύμβουλοι σεναρίου: Ανδρέας Φραγκιάς, Θανάσης Βαλτινός, Συνεργάτες σεναρίου: Μπάμπης Τσικλιρόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Θάνος Ξηρός, Chris Fallon. Φωτογραφία: Αρης Σταύρου, μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος, μουσική: Λουκάς Θάνος. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 18 Γενάρη 2011

No comments: