Sunday, January 16, 2011

Σε ηλικία 72 ετών πέθανε η Βρετανίδα ηθοποιός Σουζάνα Γιορκ



Η Σουζάνα Γιορκ







Η Σουζάνα Γιορκ, ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα πρόσωπα του σινεμά της δεκαετίας του 1960, πέθανε σε ηλικία 72 ετών από καρκίνο, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι πιο γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία Σκοτώνουν τα Άλογα Όταν Γεράσουν (1969), όπου έπαιζε μαζί με την Τζέιν Φόντα. Για αυτή της την ερμηνεία κέρδισε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η Σουζάνα Γιορκ υπήρξε μια σαγηνευτική παρουσία, που λόγω της ξανθής της κόμης και των γαλάζιων ματιών της, αποτέλεσε μια από τις σαγηνευτικές παρουσίες της εποχής, μαζί με την Τζούλι Κρίστι.

Πρωταγωνίστησε σε κλασικές ταινίες, όπως οι: Tom Jones, Ένας Άνθρωπος για Όλες τις Εποχές, Η Γυναίκα και ο Διάβολος, Σούπερμαν.

«Δεν αγαπούσε τίποτα περισσότερο από το να μαγειρέψει ένα καλό ψητό την Κυριακή και να κάτσει δίπλα στη φωτιά ένα κυριακάτικο βράδυ. Κατά μία έννοια, ήταν σπιτόγατος» είπε η κόρη της Ορλάντο Γουέλς.

Η Σουζάνα Γιορκ είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μάρλον Μπράντο, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ και ο Πήτερ Ο'Τουλ.

Έγραφε επίσης παιδικά βιβλία και ήταν πολέμιος των πυρηνικών. Είχε, μάλιστα, κινητοποιηθεί για την απελευθέρωση Ισραηλινού που είχε υποστηρίξει ότι το Ισραήλ κατασκευάζει ατομική βόμβα.

No comments: