Thursday, June 17, 2010

Οι ταινίες της εβδομάδας: Μια παύση στη μελωδία της ζωής

  • Μια ταινία για τους ανθρώπους του σινεμά που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες
Του Δημητρη Mπουρα, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 17 Iουνίου 2010
  • O πατέρας των παιδιών μου ***ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λόβε. Ερμηνεία: Λουί-Ντο Λενκεσέν, Κιάρα Κασέλι, Ερίκ Ελμοσινό, Αλίς Λενκεσέν, Αλίς Γκοτιέ, Σαντρίν Ντιμά
ΚΡΙΤΙΚΗ. Η ταινία της Μία Χάνσεν-Λόβε είναι ένα δράμα για τους ανθρώπους του σινεμά που βρίσκονται πίσω από τις κινηματογραφικές κάμερες. Ενα δράμα για την αληθινή ζωή που αγνοεί τα αντιφατικά συναισθήματα των πρωταγωνιστών της, των ανθρώπων, και απλώς συνεχίζεται. Η χαρά και η απελπισία, η ζωή και ο θάνατος αποτελούν μια σπείρα που εκτείνεται στο άπειρο.
Ο Γκρεγκουάρ είναι ένας παραγωγός ταινιών σαν και αυτούς που συναντάει κανείς κυρίως στη Γαλλία. Εχει όραμα για το σινεμά, αγαπάει σαν παιδιά του τους σκηνοθέτες και εμπιστεύεται το ένστικτό του, το οποίο ενίοτε τον σπρώχνει σε μεγάλα ρίσκα. Ζει στο Παρίσι αφιερώνοντας τον χρόνο του στη δουλειά και τα Σαββατοκύριακα δραπετεύει στην εξοχή μαζί με την οικογένειά του. Είναι ένας ρομαντικός σε δύσκολες εποχές για ευαίσθητους και καλλιεργημένους παραγωγούς των εικόνων. Ισως και να ανήκει σε ένα είδος προς εξαφάνιση. Τα χρέη τον πνίγουν, ενώ οι μικροί συμβιβασμοί δεν αρκούν για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία. Ο Γκρεγκουάρ αυτοκτονεί, προς απογοήτευση δική μας, περίπου στα μισά της διαδρομής.
Η Χάνσεν-Λόβε καίει το πιο δυνατό χαρτί της ταινίας της, τον πρωταγωνιστή της Λουί-Ντο ντε Λενκεσέν, σαν να θέλει να απαντήσει αρνητικά στο αν ο ήρωάς της είναι είδος προς εξαφάνιση. Τη διεύθυνση της εταιρείας του αναλαμβάνει η σύζυγός του, θέλοντας να τελειώσει όλες τις ταινίες του άντρα της. Η Γαλλίδα σκηνοθέτις είναι αισιόδοξη: ο χρόνος κυλάει και η ζωή συνεχίζεται με τις αντιφάσεις της.
Μέχρι την αυτοκτονία του Γκρεγκουάρ, ο «Πατέρας των παιδιών μου» είναι ένα μικρό διαμάντι. Η Χάνσεν-Λόβε αφουγκράζεται ανάσες, σιωπές και γίνεται εμφατική με ό,τι περιβάλλει τον ήρωά της, δραματοποιώντας φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες. Καλύτερος σύμμαχός της είναι ο Λουί-Ντο Λενκεσέν. Εξωτερικά είναι ήρεμος και φαίνεται να ελέγχει απολύτως τα πράγματα. Εσωτερικά είναι σαν πύργος έτοιμος να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή. Στο δεύτερο μέρος η Χάνσεν-Λόβε χάνει το κέντρο βάρους της ταινίας. Αντί να συμπυκνώνει το υλικό της απλώνεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Ο «Πατέρας των παιδιών μου» είναι εμπνευσμένος από τον θάνατο του Γάλλου παραγωγού Ιμπέρ Μπαλσάν που αυτοκτόνησε το 2005. «Ηθελε να είναι παραγωγός στην πρώτη μου ταινία. Ο ενθουσιασμός του και η εμπιστοσύνη του ήταν καθοριστικά για μένα. Είχε μια ιδιαίτερη ζεστασιά, μια κομψότητα και μια αύρα», λέει η σκηνοθέτις.

Χαρούμενη διάθεση και φρεσκάδα παρά τα κλισέ
Του Παναγιωτη Παναγοπουλου
  • Δεν είναι για τα μούτρα σου**½ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ. Σκηνοθεσία: Τζιμ Φιλντ Σμιθ. Ερμηνείες: Τζέι Μπαρούσελ, Aλις Ιβ, Νέιτ Τόρενς, Μάικ Βάουελ, Κρίστεν Ρίτερ, Τ. Τζ. Μίλερ
ΚΡΙΤΙΚΗ. Με ικανοποιητικό τρόπο διαφοροποιείται από τον σωρό των ρομαντικών κομεντί το «Δεν είναι για τα μούτρα σου», παρά το μάλλον συνηθισμένο θέμα. Ενα αταίριαστο ζευγάρι, ένας φτωχός και άχαρος σεκιουριτάς και μια όμορφη και πλούσια κοπέλα, γίνονται στόχος ειρωνικών σχολίων από τους πάντες. Παρά την πορεία της ταινίας προς ένα τετριμμένο φινάλε, αυτή η κομεντί ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα και τη χαρούμενη διάθεσή της.
Σε μια επαρχία της Ρουμανίας το 1953 διαδραματίζεται ο «Σιωπηλός γάμος» (**) του Οράτιου Μαλάελε. Ενα ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί, όμως έχει την ατυχία να κάνει τον γάμο την ημέρα που πεθαίνει ο Στάλιν. Και όταν αποφασίσουν να συνεχίσουν το γλέντι παρά τις προειδοποιήσεις, τα πράγματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Μια ακόμη τηλεοπτική σειρά που μεταφέρεται στον κινηματογράφο είναι το «The A-Team» (**), που σκηνοθέτησε ο Τζο Κάρναχαν, με τον Λίαμ Νίσον, τον Μπράντλεϊ Κούπερ και τον Σάρλτο Κόπλεϊ. Η ταινία είναι μια περιπέτεια γεμάτη από εκρήξεις και θόρυβο, διασκεδαστικά μεν, χωρίς ίχνος σεναρίου δε.
Κυρίως για το καλό καστ αξίζει εν μέρει η αισθηματική ταινία «Γράμματα στην Ιουλιέτα» (**), που σκηνοθέτησε ο Γκάρι Γουίνικ. Μια νεαρή γυναίκα ταξιδεύει στη Βερόνα και στο υποτιθέμενο σπίτι της Ιουλιέτας βρίσκει το παλιό γράμμα μιας ερωτευμένης γυναίκας. Με πολλή προσπάθεια θα επιχειρήσει να φέρει κοντά τους δυο εραστές. Πρωταγωνιστούν η Αμάντα Σέιφριντ, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ.
Στην κωμωδία «The back up plan» (*) που σκηνοθέτησε ο Αλαν Πουλ, η Τζένιφερ Λόπεζ υποδύεται μια γυναίκα που έπειτα από χρόνια μάταιης αναζήτησης συντρόφου, αποφασίζει να κάνει ένα παιδί μόνη της. Τότε είναι που θα γνωρίσει έναν άντρα που θα τη γοητεύσει, αλλά τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα. Και πιο άχρωμα, και καθόλου αστεία... Προβάλλεται, τέλος, και η κομεντί «Με το ζόρι μαζί», με την Μεγκ Ράιαν στον ρόλο μιας γυναίκας που κρατάει δέσμιο στο σπίτι τον μοιχό σύζυγό της, Τίμοθι Χάτον.

No comments: