Wednesday, June 23, 2010

Από 15 έως 26 Σεπτεμβρίου έρχονται οι 16ες «Νύχτες Πρεμιέρας»

  • Ένα αφιέρωμα στον Έρνστ Λιούμπιτς, πρώτες προβολές και νέοι δημιουργοί θα δώσουν το παρόν στο φετινό, 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στους Κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων Cinemax Class, Δαναός 1 και 2.
Πλήθος ελληνικών ταινιών θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου Τα Οπωροφόρα της Αθήνας, μια... διαφορετική ξενάγηση στην πρωτεύουσα, που θα προβληθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Πριν την προβολή της ταινίας θα απονεμηθούν τα βραβεία Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Καλύτερων Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι.

Στις Νύχτες Πρεμιέρας θα προβληθούν ακόμα η νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή, Μέσα στο Δάσος, η οποία γυρίστηκε με μια ψηφιακή φωτογραφική κάμερα και αποτυπώνει ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο.

Ακόμη θα προβληθεί το 45 m2 του Στράτου Τζίτζη με θέμα την ζωή μιας 23χρονης πωλήτριας που φεύγει από το σπίτι της μητέρας της και νοικιάζει ένα διαμέρισμα 45 τετραγωνικών, καθώς και το Χάρισμα, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Χριστίνας Ιωακειμίδου.
  • Αφιέρωμα στον Ερνστ Λιούμπιτς
Αφιέρωμα στον μάστορα της κωμωδίας Ερνστ Λιούμπιτς διοργανώνει το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο και την Γαλλική Ταινιοθήκη.

Το άγγιγμά του (το γνωστό «Lubitsch touch») συνδυάζει την ανυπέρβλητη κινηματογραφική κομψότητα με το λουσάτο χιούμορ, ενώ οι μεγαλύτεροι ηθοποιοί της εποχής (Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέτα Γκάρμπο, Μάρλεν Ντίντριχ, Γκάρι Κούπερ, Μορίς Σεβαλιέ) συνεργάστηκαν μαζί του σε κλασικές ταινίες που επηρέασαν εκατοντάδες σκηνοθέτες σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Monte Carlo, One Hour With You, Design for Living, Angel, Ninotchka, To Be or Not to Be, Cluny Brown.
  • Το υπόλοιπο πρόγραμμα
Ο Δολοφόνος Μέσα Μου, η νέα ταινία του Μάικλ Γουίντερμπότομ που έχει προκαλέσει κοινό και κριτικούς -ακόμα και τους πρωταγωνιστές της δίχασε- θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για την ιστορία ενός σίριαλ κίλερ, τον οποίο ερμηνεύει ο Κέισι Άφλεκ.

Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ υποδύονται τις ομοφυλόφιλες μητέρες δύο εφήβων που αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον βιολογικό τους πατέρα. Όλα αυτά στην ταινία Τα παιδιά είναι εντάξει της Λίσα Τσολοντένκο.

Ο Γκρέγκ Αράκι, πιο ακραίος από ποτέ, επιστρέφει με το Kaboom, το οποίο ακολουθεί μια ομάδα νέων που αποφασίζουν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους. Ρωμαϊκά πάρτι, μυστικές σέκτες, δολοφόνοι, πράκτορες της CIA και εξωγήινοι μπλέκονται και δημιουργούν ένα φιλμ με αναφορές στο σινεμά επιστημονικής φαντασίας.

Ακόμα θα προβληθεί το Chatroom του Χιντέο Νακάτα (σκηνοθέτη των ταινιών Ring), το Μια Γυναίκα, Ένας Άνδρας και Ένα Εστιατόριο για Νουντλς -αμερικανικό ριμέικ του Μόνο Αίμα των αδελφών Κοέν.
Παράλληλα, το τμήμα Μουσική και Φιλμ επιστρέφει με την προβολή ταινιών όπως Benda Bilili, Strange Powers: Stephin Merritt and the Magnetic Fields και Sex And Drugs And Rock n' Roll.

No comments: