Monday, June 14, 2010

STUDIO-παράλληλο κύκλωμα. Γιατί κωφεύει ο υπουργός Πολιτισμού στις εκκλήσεις;;;


Παύλος Ζάννας. H προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του απετέλεσε το πρώτο υλικό της βιβλιοθήκης 
Η εταιρεία STUDIO-παράλληλο κύκλωμα αστική μη κερδοσκοπική κινηματογραφική εταιρεία, ιδρύθηκε το 1986 με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού από ανθρώπους των κινηματογραφικών λεσχών αλλά και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, όπως σκηνοθέτες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, καθώς επίσης και από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα, ανελλιπώς, δραστηριοποιείται στο χώρο του παράλληλου μη εμπορικού κυκλώματος με την εισαγωγή και διανομή ταινιών ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, την πραγματοποίηση και υποστήριξη κινηματογραφικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων κ.λπ. Σήμερα, μετά από 24 χρόνια λειτουργίας, το STUDIO-παράλληλο κύκλωμα έχει στην κυριότητα και κατοχή του πλούσιο αρχειακό υλικό το οποίο αποτελείται από:
  • 700 περίπου κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, κυρίως του ευρωπαϊκού, που επηρέασαν την εξέλιξη της κινηματογραφικής γλώσσας.
  • 6000 περίπου φωτογραφίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες
  • 500 σπάνιες κινηματογραφικές αφίσες
  • 1500 ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία (θεωρητικά, ιστορικά, σειρές μονογραφιών κ.λπ.)
  • 2500 τεύχη περιοδικών, ελληνικά και ξενόγλωσσα (Cahiers du cinema, Sight and Sound, όλα σχεδόν τα κινηματογραφικά περιοδικά που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και άλλα).
Το πρώτο υλικό της βιβλιοθήκης  απετέλεσε η προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παύλου Ζάννα ο οποίος με δωρεά την είχε παραχωρήσει στην εταιρεία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τμήμα από το αρχειακό υλικό έχει μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή αφού η εταιρεία  ολοκλήρωσε την υλοποίηση σχετικού προγράμματος ψηφιοποίησης πολιτιστικού περιεχομένου στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η ψηφιοποίηση του πρωτογενούς υλικού βοηθά στην ασφαλέστερη διατήρηση και διάσωση του υλικού αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σ’ αυτό περισσοτέρων ενδιαφερομένων μέσω και του αναβαθμισμένου ιστοτόπου του οργανισμού που λειτουργεί στη διεύθυνση: http://www.filmfiles.gr.

Κύριος καταστατικός στόχος του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα ήταν να διασώσει – διατηρήσει σημαντικές ταινίες που δεν είχαν πια εμπορικό ενδιαφέρον αλλά κυρίως να τις διαδώσει στο εναλλακτικό-παράλληλο κύκλωμα διανομής. Με τη σημερινή του μορφή, το STUDIO-παράλληλο κύκλωμα, εκτός από εταιρεία διανομής, είναι ένα σύγχρονο κέντρο πληροφοριών και έρευνας για τον κινηματογράφο. Σ’ αυτό συνέβαλε και η ολοκλήρωση του Έργου της  ψηφιοποίησης μέσω του οποίου πέτυχε αφ’ ενός να διασώσει και να διατηρήσει μέρος από το πρωτογενές υλικό των συλλογών του και αφ’ ετέρου να αξιοποιήσει και να αναδείξει αυτές τις συλλογές που μέχρι σήμερα, παρά το μέγεθος και την πολιτιστική τους αξία, δεν είχαν αξιοποιηθεί επαρκώς λόγω του φόβου της φθοράς και της μη εύκολης προσβασιμότητας.

ΣΗΜΕΡΑ, όμως το STUDIO-παράλληλο κύκλωμα κινδυνεύει! Κι αυτό διότι ο υπουργός Πολιτισμού κωφεύει. Και κωφεύει διότι προφανώς αγνοεί την κατάσταση, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ιθυνόντων του φορέα να τον ενημερώσουν, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας ώστε να μην καταφύγουν στο έσχατο μέσο που είναι το… κλείσιμο! Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το STUDIO-παράλληλο κύκλωμα ποδεν είναι επιχειρηματίερς, αλλά απλοί κινηματογραφόφιλοι που θέλουν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια ό,τι τους παραδόθηκε. 

No comments: