Thursday, June 10, 2010

Οι ταινίες της εβδομάδας

  • Μείγμα κοσμοπολίτικου άρλεκιν και κατασκοπικής περιπέτειας 
  • Καταιγίδα στον παράδεισο



  • Του Δημητρη Mπουρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 10 Iουνίου 2010
  • Killers * 1/2, ΚΩΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ. Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Λουκέτικ. Ερμηνεία: Αστον Κούτσερ, Κάθριν Χάιγκλ, Τομ Σέλεκ, Κάθριν Ο’ Χάρα
  • ΚΡΙΤΙΚΗ. Στο «Killers», όπου ο «Γαμπρός της συμφοράς» συναντάει τον «Μπαμπά της νύφης», ένας τέλειος γάμος μετατρέπεται σε θανάσιμη παγίδα, ενώ ένα ειδυλλιακό προάστιο γίνεται ναρκοπέδιο. Κατά τ’ άλλα, η καταιγιστική δράση υποκαθιστά το ζητούμενο: τη μαύρη κωμωδία. 
  • Η ιστορία αρχίζει στην κοσμοπολίτικη γαλλική Ριβιέρα. Μια Αμερικανίδα μεσοαστή, η Τζεν, που φέρει βαριά τον πρόσφατο χωρισμό της και έχει πειστεί ότι οι πρίγκιπες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, ακολουθεί με το ζόρι τον υπερπροστατευτικό πατέρα της και την περίπου αλκοολική μητέρα της σε ένα ταξίδι αναψυχής. Στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει, πέφτει πάνω σε έναν καλογυμνασμένο νεαρό άντρα, τον Σπένσερ, που τη φλερτάρει χωρίς χρονοτριβή. 
  • Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος και ο Σπένσερ, που κρύβει από την Τζεν την αληθινή ταυτότητά του (είναι ένας σούπερ κατάσκοπος επιπέδου Τζέιμς Μποντ), ζητάει το χέρι της αγαπημένης του από τον αυστηρό πατέρα της. Πήρε τελεσίδικα την απόφαση να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς επικίνδυνα παιχνίδια ή εκρήξεις αδρεναλίνης. Τρία χρόνια μετά, το σκοτεινό παρελθόν του Σπένσερ έρχεται σαν ξαφνική μπόρα στο ηλιόλουστο παρόν, απειλώντας τον ονειρεμένο γάμο του με την Τζεν, που συνεχίζει να έχει πλήρη άγνοια για την προηγούμενη ζωή του συζύγου της. Οι παλιοί σύντροφοι του Σπένσερ έχουν προγράψει το κεφάλι του έναντι υψηλού αντιτίμου. 
  • Η σεναριακή ιδέα του «Killers» είναι σαν ένας μακρινός απόηχος του ομότιτλου νουάρ του Ρόμπερτ Σιόντμακ. Εκεί, δύο επαγγελματίες φονιάδες φτάνουν σε μια φιλήσυχη επαρχιακή πόλη, μπαίνουν στο μοναδικό μπαρ και δηλώνουν κυνικά στον ιδιοκτήτη του πως ήρθαν με ένα «συμβόλαιο» για τον λιγομίλητο άντρα που εργάζεται στο απέναντι βενζινάδικο. Μετά τον φόνο ξεδιπλώνεται σαν κουβάρι το παρελθόν του δολοφονημένου... Τα ράσα βέβαια δεν κάνουν τον παπά. Το σημερινό «Killers», που ο τίτλος του συνοδεύεται από τη διευκρίνιση του Ελληνα διανομέα, «γάμος να σου πετύχει», δεν έχει καμιά ουσιαστική συγγένεια με την εμβληματική ταινία του 1946. 
  • Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Λουκέτικ έχει στα χέρια του ένα μείγμα κοσμοπολίτικου άρλεκιν και κατασκοπικής περιπέτειας, που θα μπορούσε να γίνει εύφλεκτο και να δώσει μια σαρκαστική μαύρη κωμωδία, ό,τι καλύτερο για τα θερινά σινεμά. Οι χειρισμοί του, όμως, αναπαράγουν χωρίς έμπνευση κλισέ της τυποποιημένης χολιγουντιανής κωμωδίας και της καταιγιστικής δράσης.


  • Σασπένς εσωτερικού χώρου με «τέλειο έγκλημα»

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου
  • Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως ***1/2, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ. Ερμηνείες: Γκρέις Κέλι, Ρέι Μίλαντ, Ρόμπερτ Κάμινγκς
  • ΚΡΙΤΙΚΗ. Σε μια εβδομάδα χωρίς σημαντική νέα κυκλοφορία, είναι εύκολο να ξεχωρίσει η επανέκδοση μιας ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Το «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως» του 1954 μπορεί να μην είναι μια από τις κορυφαίες ταινίες του μετρ του σασπένς, είναι ωστόσο μια ταινία με στυλ και ωραίες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, την ιδανική χιτσκοκική ξανθιά Γκρέις Κέλι και τον Ρέι Μίλαντ. 
  • Ο άντρας μιας πλούσιας νεαρής και όμορφης γυναίκας σχεδιάζει τη δολοφονία της, όμως το τέλειο έγκλημα που έχει σχεδιάσει, καταρρέει. Οταν τα πράγματα έρθουν αντίθετα απ’ ό,τι περίμενε, θα περάσει ένα διάστημα αγωνίας, προσπαθώντας να μην αποκαλυφθεί το σχέδιό του. Η ταινία βασίζεται σε θεατρικό έργο και ο Χίτσκοκ δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να καλύψει τη θεατρικότητά του. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται σε ένα διαμέρισμα, όμως με το έξυπνο μοντάζ, ο Χίτσκοκ καταφέρνει να διατηρήσει τον ρυθμό και το σασπένς. 
  • Ο «Επαγγελματίας καρδιοκατακτητής» (*1/2) του Πασκάλ Σομέιγ με τον Ρομέν Ντιρί και τη Βανέσα Παραντί, είναι η άνευρη ιστορία ενός άντρα και της «συμμορίας» του, που αναλαμβάνει να κάνει δυστυχισμένες γυναίκες να αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξουν ζωή. Ο συνήθως ψυχρός επαγγελματίας Αλεξ θα ερωτευτεί την κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία, τον γάμο της οποίας έχει αναλάβει να καταστρέψει, και όλα θα αλλάξουν. Μια απολύτως προβλέψιμη αισθηματική κομεντί με πολλές χαμένες ευκαιρίες. 
  • Μόνο λόγω της προβολής του σε 3D δικαιολογείται η διανομή σε αίθουσα του «Street dance» (*). Πληκτική, παλιομοδίτικη και με σχεδόν αστείο σενάριο, είναι μια «νεανική» ταινία για τις κόντρες χορευτών του δρόμου και του μπαλέτου, που αναγκάζονται να συνεργαστούν. Ακόμη και οι χορογραφίες είναι ανέμπνευστες. Τέλος, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Τσάφα «Μιντέλο - Πίσω από τον ορίζοντα», που παρουσιάζει την κουλτούρα και την καθημερινότητα των κρεολών που ζουν στο ηφαιστειογενές περιβάλλον του Πράσινου Ακρωτηρίου.

No comments: