Monday, August 3, 2009

Ο «Καπετάν Κεμάλ» στο Φεστιβάλ Λεμεσού. Προβάλλεται αύριο το ντοκυμαντέρ για τον Μιχρί Μπελί



Ο 92χρονος Μιχρί Μπελί αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του στο ντοκυμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος»

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Λεμεσού προβάλλεται αύριο το ντοκυμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος», στο οποίο ο 92χρονος Τούρκος Μιχρί Μπελί αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του. Γνωστή πολιτική προσωπικότητα της Τουρκίας, ο Μπελί στρατεύθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα από τη δεκαετία του 1930 και το 1947 μετέβη εθελοντικά στη Θράκη, όπου πολέμησε στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ως το τέλος της εμφυλίου πολέμου.

Το 1937 και ενώ είχε αποφοιτήσει από το Roberts College της Κωνσταντινούπολης, ο Μπελί μετέβη στις ΗΠΑ με υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του. Στην Αμερική ασπάστηκε τις ιδέες του κομμουνισμού και δραστηριοποιήθηκε στον Νότο (Οxford Μississippi) υπερασπιζόμενος τους μαύρους κατά της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Μπελί επέστρεψε στην πατρίδα του το 1941 και εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας. Για τη δράση του φυλακίστηκε, διώχθηκε και εξορίστηκε, ώσπου το 1947 μετέβη παράνομα στην Ελλάδα για να ενισχύσει τον αγώνα των ανταρτών στα βουνά της Θράκης.

Λέει ο ίδιος ο Μπελί στην ταινία: «Από το 1922 και μετά η Δυτική Θράκη έγινε μια πολυεθνική περιοχή με χριστιανούς, δηλαδή τους Ελληνες, με Πομάκους, τσιγγάνους και Τούρκους που ήταν μουσουλμάνοι. Δύο στους τρεις κατοίκους της Θράκης ήταν χριστιανοί. Οι τουρκόφωνοι όμως ήταν τα 2/3 αυτού του πολυποίκιλου πληθυσμού, γιατί οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες μιλούσαν τουρκικά. Αυτή την πολυεθνική Θράκη βρήκα κι εγώ όταν ανέβηκα στο βουνό το 1947, αυτή υπάρχει ακόμη και σήμερα».

Το ντοκυμαντέρ προβλήθηκε τον Μάρτιο που μας πέρασε στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα», ενταγμένο σε ένα μεγάλο αφιέρωμα προς τον δημιουργό του Φ. Λαμπρινό. Αργότερα έγιναν επιλεγμένες προβολές του στον Μικρόκοσμο της λεωφόρου Συγγρού, ενώ το φιλοξένησε και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 4 Αυγούστου 2009]

No comments: