Sunday, July 8, 2007

Η Vivien Leigh

Η αγγλίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι [Vivien Leigh] γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1913 και πέθανε στις 8 Ιουλίου 1967. Παντρεύτηκε τον Λόρενς Ολίβιε το 1937 και χώρισαν το 1960. Πρωτοεμφανίστηκε το 1935 στο έργο The Mask of Virtue [=Η μάσκα της αγνότητας] που ήταν μια διασκευή του έργου Die Marquise von Arcis του Καρλ Στέρνχαϊμ.

Το 1937 ερμήνευσε το ρόλο της Οφηλίας στον Άμλετ του Ολίβιε. Αργότερα έπαιξε σε πολλά έργα του Σέξπιρ και άλλων συγγραφέων στο Oλντ Βικ. Ερμήνευσε τη Μπλανς Ντιμπουά στο Λεωφορείον ο Πόθος [A Streetcar Named Desire], έπαιξε στο Καίσαρ και Κλεοπάτρα του Τζ. Μπ. Σο, στα έργα Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Δωδέκατη νύχτα (Βιόλα), Μάκβεθ (Λαίδη Μάκβεθ), Τίτος Ανδρόνικος (Λαβίνια) του Σέξπιρ, Μονομαχία αγγέλων (Πάολα) του Ζιροντού, Η Κυρία με τις καμέλιες του Δουμά, Τοβάριτς (Τατιάνα) του Ρόμπερτ Σέργουντ. Ωστόσο, αξιοσημείωτη ήταν η κινηματογραφική παρουσία της ως Σκάρλετ Ο’ Χάρα στην ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος [Gone with the Wind, 1939], η οποία την ανέδειξε ως διεθνή σταρ.

1 comment:

dunno said...

ομολογω οτι ποτε δεν την πολυσυμπαθησα,αλλα στο Λεωφορειο ο Ποθος την λατρεψα.ερμηνευσε εκπληκτικα τον ρολο της Blanche οποτε την συγχωρω για το γεγονος οτι με χαλαει λιγο στο Οσα παιρνει ο ανεμος