Sunday, July 1, 2007

Η Lola του Rainer Werner Fassbinder...



H βραβευμένη ταινία Lola του Rainer Werner Fassbinder γυρίστηκε το 1981 και είναι η τρίτη από την τριλογία BRD: οι άλλες είναι Die ehe der Maria Braun [=Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν, 1978), Die sehnsucht der Veronika Voss [=Η νοσταλγία της Βερόνικα Φος, 1982].
Η Λόλα είναι γοητευτική χορεύτρια και τραγουδίστρια σε καμπαρέ τη δεκαετία του '50. Συνδέεται αισθηματικά με τον Βον Μποχμ, ελεγκτή κτιρίων. Η σχέση τους βασίζεται στα ψέματα της Λόλα και την αφέλεια του Βον Μποχμ. Οταν καλείται να ελέγξει την κατάσταση ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ένας οίκος ανοχής η έκπληξη είναι πολύ μεγάλη. Ανακαλύπτει ότι η γυναίκα που αγαπά εργάζεται εκεί. Και το ερώτημα είναι να μείνει πιστός στη γυναίκα που λατρεύει ή να είναι νόμιμος στη δουλιά που πιστεύει τόσο δυνατά; Μια έξοχη «γυναικεία» ταινία. Μελόδραμα και τοιχογραφία εποχής αλλά και κοινωνικο-πολιτική δημιουργία.
Πρωταγωνιστούν: Μπάρμπαρα Σούκοβα, Αρμιν Μίλερ Σταλ, Μάριο Αντολφ, Ματίας Φουκς, Χέλγκα Φέντερσεν. [Κανάλι της Βουλής, 5/7/07, Πέμπτη, 22.40].
Ο Φασμπίντερ (1945 - 1982) ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης, αλλά έφυγε πρόωρα. Για πρώτη φορά έπαιξε ως ηθοποιός στην Αντιγόνη, μια παράσταση του Action Theater. Σε συνεργασία με τον Πέερ Ράαμπεν σκηνοθέτησε το Λεόντιος και Λένα. Οι παραγωγές της ομάδας είχαν έντονα τα στοιχεία της επίδρασης του Λίβινγκ Θίατερ. To 1968 η αστυνομία απαγόρευσε τη λειτουργία του θεάτρου κι ο Φασμπίντερ με άλλους εννιά ηθοποιούς ίδρυσαν το Anti-Theater.
Το 1972 έκανε ταινία και το έργο Die Tranen bitteren der Petra von Kant [=Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ, 1972). Ταινίες: Der amerikanische soldat [=Ο αμερικανός στρατιώτης, 1970), Angst essen seele auf [=Ο φόβος τρώει τα σωθικά, 1973), κ.ά.

No comments: