Thursday, July 5, 2007

Η Janet Leigh και το Ψυχώ!

[Η Τζάνετ Λι στη σκηνή του ντους, στο Ψυχώ]

H Αμερικανίδα ηθοποιός Τζάνετ Λι [Janet Leigh] γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1927 στο Merced, της Καλιφόρνιας. Ήταν το μόνο παιδί του Frederick Robert Morrison και της Helen Lita Westergard. Την «ανακάλυψε» η ηθοποιός Norma Shearer, της οποίας ο πρώην σύζυγος, ο Irving Thalberg ήταν ανώτερο στέλεχος στη Metro-Goldwyn-Mayer. Παράτησε το πανεπιστήμιο, όπου σπούδαζε μουσική και την ψυχολογία, αφότου εξασφάλισε μια σύμβαση με τη MGM.

Η κινηματογραφική σταδιοδρομία της Janet Leigh ξεδιπλώθηκε στη δεκαετία του '50. Παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της, τον Tony Curtis, στις 4 Ιουνίου 1951. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Kelly και την Jamie Lee. Ο Curtis, την παράτησε το 1962 για χάρη της 17χρονης τότε Christine Kaufmann, της Γερμανίδας συμπρωταγωνίστριάς του στην ταινία Taras Bulba. Η Τζάνετ Λι πήρε το διαζύγιο και παντρεύτηκε τον χρηματιστή Robert Brandt και παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατό της.
Ο πιο γνωστός ρόλος της ήταν, το 1960, ως ηθικά διφορούμενη Marion Crane στην ταινία Ψυχώ του Alfred Hitchcock. Μερικά χρόνια αργότερα, η Τζάνετ Λι έγραψε ένα βιβλίο για την παραγωγή εκείνης της ταινίας, στην οποία διέλυε τους αστικούς μύθους που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με την αθάνατη σκηνή στο ντους ["shower scene"]...
Πάντως, η ερμηνεία της στην ταινία, της απέδωσε μια χρυσή σφαίρα κι ένα Όσκαρ. Το 1975, έπαιξε σχεδόν τον εαυτό της (ένα απόμαχο αστέρι του Χόλιγουντ) στην ταινία Columbo: Forgotten Lady (σκηνοθεσία Harvey Hart). Εμφανίστηκε επίσης σε δύο ταινίες φρίκης με την κόρη της, την Jamie Lee Curtis.

No comments: