Sunday, July 1, 2007

Ο σκηνοθέτης Sydney Pollack...

Είναι από τους σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες αγαπήθηκαν. Όλες όσες προβλήθηκαν στην Ελλάδα τις έχω δει και μου άρεσαν, ιδιαίτερα το Πέρα από την Αφρική και Οι τρεις μέρες του Κόνδορα.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ [Sydney Pollack] γεννήθηκε την 1 Ιουλίου 1934 στο Lafayette της Indiana, και ανήκει στην πρώτη γενιά ρωσο-εβραίων αμερικανών.
Η εμφάνισή του σε μια τηλεοπτική παραγωγή του σκηνοθέτη John Frankenheimer τον οδήγησε στην τηλεόραση, όπου δούλεψε σκηνοθετώντας σειρές όπως: The Defenders, The Naked City, The Fugitive, Dr. Kildare και Ben Casey.
Έγινε διάσημος ως σκηνοθέτης με τις ταινίες Out of Africa (1985, με τους Μέριλ Στριπ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Κλάους Μαρία Μπραντάουερ), Tootsie (1982, με τον Ντάστιν Χόφμαν και την Τζέσικα Λανγκ), Three Days of the Condor (1975, με τους Ρ. Ρέντφορντ, Φέι Νταναγουέι και Μαξ φον Σίντοφ), The Way We Were (με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και τον Ρ. Ρέντφορντ) και Jeremiah Johnson (1972, κι εδώ πρωταγωνιστής ο Ρ. Ρέντφορντ), The Interpreter (2005, με τη Νικόλ Κίντμαν και τον Σον Πεν), Sabrina (1995, με τον Χάρισον Φορντ και την Τζούλια Όρμοντ), The Firm (1993, με τους Τομ Κρουζ, Τζιν Χάκμαν, Εν Χάρις, Χόλι Χάντερ) κ.α.
Ο ίδιος εμφανίστηκε σε περισσότερες από 15 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι εξής: The Interpreter, Eyes Wide Shut (1999), Husbands and Wives (1992), The Player και The Electric Horseman (1979).

No comments: