Sunday, July 1, 2007

Το Blow-up του Michelangelo Antonioni...

[Στις φωτογραφίες, πάνω: ο μέγας Αντονιόνι στα νιάτα του και, κάτω: ο Ντέιβιντ Χέμινγκς]

Μια ταινία που μας γοήτευσε κάποτε ήταν και το Blow-up του Michelangelo Antonioni. Μέγας σκηνοθέτης που μας έδωσε κι άλλες σπουδαίες ταινίες, όπως η Κόκκινη έρημος, το Ζαμπρίνσκι Πόιντ, το Επάγγελμα ρεπόρτερ κ.α.
Μια ευκαιρία είναι, κάποιοι από μας να θυμηθούμε και τα νιάτα μας, να κάσουμε και να δούμε το Μπλόου-απ που θα προβληθεί στην τηλεόραση της ΕΡ-1, την Παρασκευή (24.00).
Ο Τόμας είναι φωτογράφος μόδας στο «τρελό» Λονδίνο των 60s. «Πυροβολεί» τα μοντέλα με την κάμερά του και πολιορκείται από κορίτσια που θα ήθελαν να γίνουν μοντέλα. Εχει πραγματοποιήσει, όμως, κι ένα άλμπουμ από ρεαλιστικές φωτογραφίες του Λονδίνου. Για να το ολοκληρώσει, φωτογραφίζει ένα ζευγάρι ερωτευμένων σε ένα πάρκο. Η κοπέλα τον κυνηγάει για να πάρει τη φωτογραφία, εκείνος διαφεύγει, και ξαφνικά τη βλέπει να «μπουκάρει» στο ατελιέ του. Είναι έτοιμη να του προσφερθεί για τη φωτογραφία κι ο Τόμας της παραδίνει ένα άλλο αρνητικό. Εμφανίζει το πραγματικό φιλμ και μεγεθύνει συνεχώς τη φωτογραφία. Τότε, πίσω από ένα θάμνο, παρατηρεί ένα χέρι με πιστόλι, ενώ στο χορτάρι μια συγκεχυμένη μάζα θα μπορούσε να είναι ένα ανθρώπινο σώμα...
Πρόκειται για μια ταινία του 1966, διάρκειας 111 λεπτών, να την πω δραματική, να την πούμε θρίλερ, ό,τι και να 'ναι, είναι μια σπουδαία ταινία. Παίζουν: Vanessa Redgrave, Sarah Miles, David Hemmings, John Castle, Peter Bowles, Jane Birkin, Verushka.



No comments: