Sunday, July 8, 2007

Ταμπού του Ναγκίσα Οσιμα


Μια δραματική ταινία εποχής είναι η ταινία «Ταμπού», του γιαπωνέζου σκηνοθέτη Ναγκίσα Οσιμα. Πρέπει οι σινεφίλ να θυμούνται την ταινία του Καλά Χριστούγεννα κ. Λόρενς [Merry Christmas mr. Lawrence 1983].

Κιότο 1865. Στο ναό του Νίσι - Χόνγκανζι, η Εθνοφυλακή στρατολογεί νέους στρατιώτες. Κάτω από το βλέμμα του διοικητή Κόντο και του λοχαγού Χιζικάτα, οι νεαροί υποψήφιοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τον εξαίρετο πολεμιστή Οκέτα.
Δυο παλικάρια επιλέγονται. Ο Τασίρα, από μεσαία οικογένεια σαμουράι, και ο Κάνο, πλουσιόπαιδο, αλλά κυρίως νέος με θαυμαστή ομορφιά, που προκαλεί εντύπωση σε ολόκληρο το λόχο. Ο Τασίρα τον ερωτεύεται αμέσως. Για να διαλευκάνει το μυστήριο που περιβάλλει τον Κάνο, ο διοικητής τον διατάσσει να σκοτώσει με σπαθί ένα σαμουράι που παρέβη τους κανόνες. Ο Κάνο εκτελεί την εντολή χωρίς δισταγμό... Μετά από 14 χρόνια απουσίας του Οσιμα, ο Ιάπωνας δημιουργός διασκεύασε δυο διηγήματα του συγγραφέα Ριοτάρο Σίμπα και γύρισε το «Ταμπού», που αναφέρεται σε μια φάση καμπής της χώρας του.
Πρωταγωνιστούν: Μπιτ Τακέσι, Ριουχέι Ματσούντα, Σίνζι Τακέντα (Παρασκευή, 13/7/07, ΕΤ1, 24.00)

Ο Οσιμα θεωρείται ως ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του γιαπωνέζικου κινηματογράφου. Στα έργα του αγγίζει καίρια θέματα της κοινωνικής ζωής της πατρίδας του.

No comments: