Wednesday, July 18, 2007

Το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (16-25/11), θα περιλάβει τα εξής αφιερώματα: Στο σύνολο του έργου του πρωτοπόρου του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου Τζον Σέιλς, στο Ρουμάνο σκηνοθέτη Νάε Κάρανφιλ, και παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του έργου του Ιάπωνα σκηνοθέτη Μίκιο Ναρούσε.

Ο Τζον Σέιλς, αυθεντικός καλλιτέχνης της αμερικανικής διανόησης (θα τιμηθεί με το «Χρυσό Αλέξανδρο»), θα δώσει ένα σεμινάριο masterclass, θα παρουσιάσει τις ταινίες του και θα συζητήσει με το κοινό, μαζί με τη σύντροφό του, παραγωγό Μάγκι Ρένζι, και τους ηθοποιούς - συνεργάτες του Κρις Κούπερ (Οσκαρ Β' αντρικού ρόλου το 2002 για το «Adaptation») και Ντέιβιντ Στράδερν. Το έργο του, άμεσα συνδεδεμένο με κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα, παρακολουθεί τους καθημερινούς ανθρώπους, που παλεύουν για επιβίωση και αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές της αμερικανικής κουλτούρας. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και έκδοση για τη ζωή και το έργο του Σέιλς και την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της καινούριας ταινίας του «Honeydripper» (για τις καταβολές του ροκ στον αμερικανικό Νότο).

«Μια ροή πλάνων που μοιάζει ήρεμη και συνηθισμένη, για να αποκαλυφθεί πως πρόκειται για ένα μανιασμένο χείμαρρο μεταμφιεσμένο σε ένα βαθύ ποτάμι με γαλήνια επιφάνεια», χαρακτήρισε ο Ακίρα Κουροσάβα τον κινηματογράφο του συμπατριώτη του Μίκιο Ναρούσε (1905-1969). Ο Ναρούσε έκανε το ντεμπούτο του πίσω από τις κάμερες στη δεκαετία του '30. Μέχρι το κύκνειο άσμα του «Scattered Clouds» (1967) μετρά 87 ταινίες. Το έργο του, θεωρείται από τους εγκυρότερους κριτικούς και θεωρητικούς, ισότιμο με των Οζου, Μιζογκούτσι και Κουροσάβα.

«Παράθυρο» στον «κόσμο» του Ρουμάνου σκηνοθέτη Νάε Κάρανφιλ, ανοίγουν οι φετινές φεστιβαλικές «Ματιές στα Βαλκάνια». Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μουσικός, ο Κάρανφιλ, όταν δε γυρίζει ταινίες παίζει πιάνο και τραγουδά. Γνώριμος του Φεστιβάλ (το 2002 συμμετείχε με την ταινία «Φιλανθρωπία») ο Κάρανφιλ, είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά.

No comments: