Friday, September 11, 2015

Βραβείο στην "Electra" του Σεβαστίκογλου

Με το Βραβείο Καλύτερου Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος τιμήθηκε η ταινία "Electra" του Πέτρου Σεβαστίκογλου στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας για τις χώρες της Μεσογείου. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν τουλάχιστον 300 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 33 αραβικές και μεσογειακές χώρες, η επιλογή των οποίων έγινε από τον πρόεδρο του φεστιβάλ και κριτικό κινηματογράφου Al Amir Abaza.

Τα εγκαίνια έγιναν την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, παρουσία του υπουργού πολιτισμού Abdel Wahid el Nabawy και του κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Hany el Messiry και το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι η "Electra" προβλήθηκε ως work in progress στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τον Σεπτέμβριο του 2014, ταξίδεψε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε σε εναλλακτική διανομή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τον Δεκέμβριο 2014 έως τον Ιανουάριο 2015, ενώ ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία και Α' γυναικείου ρόλου στα βραβεία της ΕΑΚ 2015.
Ο μύθος της Ηλέκτρας διατρέχει την ταινία, το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της οποίας έγιναν στη Σενεγάλη, όπου ο σκηνοθέτης δούλεψε χωρίς συνεργείο πάνω σε έναν συνεχούς ροής αυτοσχεδιασμό, με τους ηθοποιούς και το σενάριο να έχει "γραφτεί" με την κάμερα.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λάμπρος Κτεναβός. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Αντώνης Δαγκλίδης και τη μουσική οι Χρήστος Γούσιος και Θοδωρής Παπαδημητρίου.

No comments: