Saturday, September 26, 2015

«Σινεμά με τον Φρόιντ» στην Ταινιοθήκη

«Σινεμά με τον Φρόιντ» στην Ταινιοθήκη 

Με την ταινία «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου ανοίγει, στις 27/9, στις 12 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48), ο φετινός κύκλος προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόιντ. Ελληνικός κινηματογράφος, πλάνα της εξωτερικής και εσωτερικής μας πραγματικότητας», που πραγματοποιεί η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη

Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γ. Μπράμος, ενώ θα σχολιάσουν ο ψυχαναλυτής Γ. Βαρτζόπουλος, ο σκηνοθέτης Γ. Τσεμπερόπουλος, και ο σεναριογράφος Γ. Τσίρος. Συντονίζει η ψυχαναλύτρια Α. Ασέρ.

Το ηθικό δίλημμα στο οποίο θα βρεθεί ο πρωταγωνιστής, ένας 48χρονς οικογενειάρχης, έμπορος, παιδί της μεταπολίτευσης, προοδευτικός στις ιδέες και τα ήθη, μετά τη λεηλασία του σπιτίου του και το βιασμό της 15χρονης κόρης του, τον μετατρέπει σε τραγικό ήρωα. Μέσα στους δρόμους της Αθήνας, τα στέκια, τις γειτονιές των αλλοδαπών, τα καφενεία τους, τα γκράφιτι, το μποτιλιάρισμα, τις διαδηλώσεις, η βία μπαίνει στο μικροσκόπιο της κάμερας και μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όριά μας.
 
«Ο εχθρός μου», μια ιστορία εκδίκησης, ένα κοινωνικό δράμα, ή αλλιώς ένα κοινωνικό θρίλερ, πολιτικά αιχμηρό και επίκαιρο, παρουσιάστηκε και βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ, στο Μοντρεάλ, στο Λονδίνο, στις Νύχτες πρεμιέρας στην Αθήνα, και αλλού. Απέσπασε τον Αργυρό Κίονα στο Luxor Egyptian & European Film Festival, βραβείο καλύτερης ταινίας στο European Independent Film Festival στο Παρίσι , τρία κύρια βραβεία της Ε.Α.Κ. (σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ). Βραβεία καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απέσπασε Μανώλης Μαυροματάκης στο Διεθνές φεστιβάλ του Νάσβιλ, στο Τέννεσι των ΗΠΑ και στο Τeheran 2015 International Urban Film Festival.

Προσεχώς, στο πλαίσιο του κύκλου «Σινεμά με τον Φρόιντ», θα προβληθούν οι ταινίες «Μπάιρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου» του Νίκου Κούνδουρου, «Από τα κόκκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Όμηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη και «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

No comments: