Friday, September 11, 2015

Οταν οι Νύχτες Πρεμιέρας συνάντησαν την Τέχνη


Η Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει το κοινωνικό πρότζεκτ «Οccupy, Resist, Produce» .
 Η Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει το κοινωνικό πρότζεκτ «Οccupy, Resist, Produce» .

Καθώς οι σινεφίλ επιστρέφουν από τις διακοπές και ξεκινούν τις φθινοπωρινές βόλτες τους στα σινεμά της Αθήνας, ζεσταίνεται σιγά σιγά και η κινηματογραφική σεζόν με τις νέες αναμενόμενες ταινίες και φυσικά με τις καθιερωμένες τέτοιο καιρό Νύχτες Πρεμιέρας, το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης, που ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου. Πιστοί στην τακτική του διαλόγου με τις υπόλοιπες τέχνες –θυμίζουμε το περσινό αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική– οι άνθρωποι του φεστιβάλ κάνουν φέτος άνοιγμα στον χώρο των εικαστικών, συνεργαζόμενοι με δύο θεσμούς που ξεκινούν ή πρόκειται να ξεκινήσουν να αφήνουν το καλλιτεχνικό στίγμα τους στην πόλη.


Το «Moving Future», όπως μάθαμε ότι ονομάζεται, θα είναι μια ενότητα αποτελούμενη από τέσσερις διαφορετικές συνεργασίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μία με την Μπιενάλε της Αθήνας και άλλη μία με την επικείμενη Documenta 14, η οποία θα διοργανωθεί από κοινού, σε Κάσελ (Γερμανία) και Αθήνα το 2017. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης μάς μίλησε σχετικά με αυτές τις συνεργασίες: «Εχουμε ως αρχή μας να συνεργαζόμαστε με άλλους πολιτιστικούς θεσμούς και φορείς της πόλης· με την Μπιενάλε, άλλωστε, έχουμε ξανασυναντηθεί και στο παρελθόν. Οσο για την Documenta, θεωρούμε την παρουσία της πολύ σημαντική –καλλιτεχνικά, πολιτικά, οικονομικά– οπότε, βλέποντας τους ανθρώπους της να κυκλοφορούν στην Αθήνα, να αντλούν ιδέες, να συζητούν κ.λπ. ήταν μια καλή ευκαιρία να τους γνωρίσουμε».

Στο πλαίσιο αυτής της «γνωριμίας» θα προβληθεί στις 25/9, παρουσία του διευθυντή της Documenta 14 Ανταμ Σίμτσικ, ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για την ιστορική τέταρτη έκδοση της έκθεσης, η οποία έλαβε χώρα το 1968, σε συνθήκες αναβρασμού, λιγότερο ή περισσότερο ανάλογες με τις σημερινές. Η Μπιενάλε, από την πλευρά της, εφιστώντας την προσοχή στην ανάδυση εναλλακτικών οικονομιών και στον συνακόλουθο επαναπροσδιορισμό των καθιερωμένων δομών, συμβάλλει στο φεστιβάλ με την προβολή τριών ταινιών γύρω από το κοινωνικό πρότζεκτ «Occupy, Resist, Produce». Σε αυτό, οι σκηνοθέτες παρακολουθούν ιστορίες εργοστασίων κατειλημμένων από τους εργαζομένους, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν το εργασιακό τους καθεστώς με δική τους διαχείριση.

Στα υπόλοιπα του αφιερώματος, έχουμε τη συνεργασία με τον, αγαπημένο του φεστιβάλ, εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό (σχεδίασε την περσινή αφίσα), ο οποίος έχει επιλέξει για να προβληθούν 8 διαφορετικές ταινίες με θέμα την τέχνη. Τελευταίο αφήσαμε το πιο...μυστηριώδες πρότζεκτ: σύμφωνα με αυτό, η «μυστική» λέξη που κάθε χρόνο κρύβεται στην αφίσα του φεστιβάλ, φέτος θα αποκαλύπτεται μέσα από installation, τα οποία θα εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Τα έργα έχει αναλάβει να δημιουργήσει η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή, η οποία, μεταξύ άλλων, συνεργάζεται και με τη σπουδαία Flowers Gallery του Λονδίνου.

No comments: