Wednesday, May 20, 2015

Κρήτη: «Βεντέτα» άνοιξαν οι Ηρακλειώτες με τον Γιάννη Σμαραγδή

  • «Θα τα πάρω και θα φύγω» δήλωσε ο σκηνοθέτης
Γιάννης Σμαραγδής
Γιάννης Σμαραγδής

Ομάδα Κρητικών συνέλεξε υπογραφές ώστε ο βραβευμένος σκηνοθέτης να αποσύρει την έκθεση για τον «El Greco» - «Ο χρόνος που μου απομένει δεν πρέπει να σπαταληθεί έξω από τη καθαυτή δημιουργία» δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής

Μια άλλου είδους... βεντέτα έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο της Κρήτης ανάμεσα στο βραβευμένο σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και κάποιους άγνωστους», οι οποίοι ωστόσο συνέλεξαν υπογραφές ώστε ο σκηνοθέτης να αποσύρει την έκθεση «El Greco» από την πύλη Βηθλεέμ.

Ο Γιάννης Σμαραγδής κοινοποίησε την αποόφασή τους να αποσύρει το υλικό από την ταινία του «El Greco» το οποίο και είχε δωρήσει στο Ηράκλειο προκειμένου να εκτίθεται μόνιμα στην πύλη Βηθλεέμ, με μια ανοιχτή επιστολή του, στην οποία επισημαίνει ότι η έκθεση θα μετακινηθεί και θα φιλοξενηθεί σε άλλη περιοχή της Κρήτης, απόφαση που θα ληφθεί από κοινού με τη σύζυγό του.

Σκληρή είναι η γλώσσα του σκηνοθέτη στην επιστολή, που κάνει λόγο για αηδία από τις κακοβουλίες, προφανώς των υπογραφόντων του αιτήματος η έκθεσή του να μετακινηθεί. Επιπλέον, ο Γιάννης Σμαραγδής, εγγράφως, δεσμεύεται να μην πραγματοποιηθούν γυρίσματα της νέας του ταινάις για το Νίκο Καζαντζάκη, στο δήμο Ηρακλείου, όπως υποδεικνύουν οι συντάκτες της επιστολής που του απέστειλαν.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γιάννη Σμαραγδή έχει ως εξής:

«Η επιστολή με τις υπογραφές άγνωστων σε μένα ανθρώπων του πολιτισμού της πόλης μας με βρήκε στην Αντίμπ της Γαλλίας, όπου έζησε αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, αηδιασμένος από τις κακοβουλίες και τις ανίερες επιθέσεις συγκαιρινών του ανθρώπων του πολιτισμού.

Θυμήθηκα μάλιστα πως ένας εξ´ αυτών, ο οποίος ήταν δυστυχώς Ηρακλειώτης, τον αποκαλούσε ως "τον χειρότερο συγγραφέα της Ευρώπης"… Θυμήθηκα, επίσης, πως ένας μέγιστος πρόγονός μας, ο Σωκράτης, όταν οι συμπολίτες του τον καταδίκασαν σε θάνατο, αποδέχτηκε άκριτα και αγόγγυστα την επιθυμία τους. Αυτό σκοπεύω να κάνω κι εγώ.

Άκριτα αποδέχομαι την επιθυμία τους "να τα πάρω και να φύγω" όπως το απαίτησαν, και έτσι αποσύρω από την Πύλη Βηθλεέμ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕL GRECO (η οποία ούτως ή άλλως είναι κλειστή και απαξιωμένη).

Η έκθεση θα μετακινηθεί όπου αποφασίσουμε μαζί με τη γυναίκα μου Ελένη, εκεί δηλαδή που την αγαπούν και την διεκδικούν. Δεν θα μπω στη διαδικασία να διαπιστώσω αν πρόκειται για αυθόρμητη κίνηση πολιτών ή είναι αποτέλεσμα δημοτικών ή παραδημοτικών χαλκείων, γιατί ο χρόνος που μου απομένει δεν πρέπει να σπαταληθεί έξω από τη καθαυτή δημιουργία: Έχω ένα χρέος προς τον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και πρέπει να το επιτελέσω…

Αν, επίσης, οι υπογράφοντες ή κάποιοι από τις αρχές δεν επιθυμούν να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ στην πόλη μας, και αυτό το κατανοώ: δεν θα γίνουν γυρίσματα στον Δήμο Ηρακλείου. Ωστόσο, αν χρειαστεί από τις περιστάσεις, τότε θα ομιλήσω δημόσια. Όσο για τα τεκταινόμενα, κριτής όλων μας (υποθέτω) είναι η ΑΝΩΤΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, η οποία κρίνει τις πράξεις και τις συμπεριφορές όλων μας αδέκαστα από άλλο "πάτωμα" ασφαλώς…

Παραφράζοντας τον Καβάφη: Το Ηράκλειο είναι πάντα η αγαπημένη πολιτεία, με άρχοντες που στα μεγάλα και αμφίρροπα άλματα, μου στάθηκαν, και έχουν ονόματα: Σηφάκης, Καράτζης, Λεμπιδάκης, Μεταξάς, Αλεξάκης, Δανδάλης, Βασιλάκης, (κι ακόμα ένας που θα τον πω όταν πρέπει), αλλά και οι άγνωστοι Ηρακλειώτες άρχοντες αισθημάτων με τις μεγάλες όλο ΦΩΣ αγκαλιές, με  δωρεάν προσφορά την αμόλευτη ΑΓΑΠΗ τους. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ ΟΛΟΥΣ! Όσο για αυτούς που με καταδικάζουν, τους κατανοώ…».

Διαβάστε περισσότερα στο www.cretapost.gr.

No comments: