Thursday, May 7, 2015

Στο Αίγιο ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν. Τιμάται στον τόπο καταγωγής του

Στο Αίγιο ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν
Ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν 
Τον αιγιώτη σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν υποδέχεται την Παρασκευή 15 Μαΐου η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.). Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης θα βρεθεί στο Αίγιο την ως επίσημος προσκεκλημένος στην ειδική προβολή της ταινίας του Νεμπράσκα στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα». Σε αυτό το ταξίδι του στο Αίγιο ο Αλέξανδρος Πέιν (Κωνσταντίνος-Αλέξανδρος Παπαδόπουλος είναι το πραγματικό του όνομα) έρχεται με την μητέρα του Πέγκυ – Παρασκευή, επίσης ελληνικής καταγωγής από τη Σύρο και τη Λειβαδιά, και θα συναντήσει και συγγενείς του.


Ο παππούς του Νίκος Παπαδόπουλος, ζούσε στον Σελινούντα Αιγίου (Κρόκοβα) και από μικρός έφυγε μετανάστης για την Αμερική. Τα τέσσερα αδέλφια του Νίκου αργότερα μετοίκησαν στο Αίγιο. Έτσι ο Αλέξανδρος από μικρός ερχόταν στο Αίγιο με τον πατέρα του, τον Γιώργο Πέιν.

Όταν μεγάλωσε ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, κερδίζοντας διαρκώς διακρίσεις, ενώ έχει κερδίσει Όσκαρ διασκευασμένου Σεναρίου για το Πλαγίως και τους Απόγονους. Το Nebraska ήταν υποψήφιο για έξι Όσκαρ.

Ο Πέιν έχει ξανάρθει στην Ελλάδα, προσκεκλημένος από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Ο ίδιος δηλώνει: «Είμαι Αμερικάνος, είμαι Ελληνοαμερικάνος αλλά είμαι Αμερικάνος. Παρόλα αυτά, αυτή η κρίση που επηρεάζει την Ελλάδα νιώθω ότι κινητοποιεί το DNA μου. Mερικές φορές κάνω κάποιες σκέψεις που ίσως βοηθήσουν λίγο. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, να φτιάξουν όμορφα πράγματα. Και να το κάνουν αυτό με τη συνείδηση ότι είναι Έλληνες, βοηθούν την Ελλάδα και νοιάζονται».

No comments: