Τα πενήντα του χρόνια γιορτάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (3 έως 11 Ιουλίου) στην Τσεχία, μια διοργάνωση που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια την υποστήριξή της στον ελληνικό κινηματογράφο. Το 2011 είχε φιλοξενήσει μεγάλο αφιέρωμα στο «ελληνικό νέο κύμα», ενώ σχεδόν κάθε χρόνο στο πρόγραμμά του συμμετέχουν ελληνικές παραγωγές. Πέρυσι ήταν η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, ενώ φέτος, στο διαγωνιστικό τμήμα «East of the West», που φιλοξενεί πρώτες ή δεύτερες ταινίες, περιλαμβάνεται το «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου, που ήδη έχει συμετάχει στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη.
Μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ισραήλ, η ταινία του Αλέξη Αλεξίου είναι ένα στυλιζαρισμένο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Στέλιο (Στέλιος Μάινας), ιδιοκτήτη ενός τζαζ μπαρ που λαμβάνει ένα τελεσίγραφο 32 ωρών προκειμένου να ξεχρεώσει τα χρήματα που είχε δανειστεί από έναν Ρουμάνο γκάνγκστερ. Η νυχτερινή Αθήνα "δένει" με ρετρό ελληνικά τραγούδια, σε έναν ιδιότυπο φόρο τιμής στο αμερικανικό νουάρ αλλά και το βίαιο ασιατικό σινεμά.
"Εμμεση" ελληνική συμμετοχή καταγράφεται και με την ταινία «Antonia», σε σκηνοθεσία του Ιταλού Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο. Στην παραγωγή της συμμετέχει η Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου. Η ταινία αφηγείται τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της ποιήτριας Αντόνια Πότσι (1912 - 1938), που υπήρξε μια αντισυμβατική μορφή μέχρι την αυτοκτονία της σε ηλικία 26 ετών. Συμπαραγωγός της ταινίας είναι ο Ιταλός σκηνοθέτης Λούκα Γκουαντανίνο («Είμαι ο έρωτας»).
Στο τμήμα Future Frames, που εγκαινιάζεται στο φετινό Φεστιβάλ, συμμετέχει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με την μικρού μήκους «Washingtonia», που ήδη έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το Future Frames είναι μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ σε συνεργασία με το European Film Promotion (EFP), με στόχο την ανάδειξη 10 νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, απόφοιτων των εθνικών κινηματογραφικών σχολών, καθώς και την παρουσίαση νέων ταλέντων μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες. Το «Washingtonia» αποτέλεσε την πτυχιακή εργασία της σκηνοθέτιδας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.