Sunday, April 29, 2007

O σκηνοθέτης Απόστολος Τεγόπουλος

Ενα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά είδη του ελληνικού σινεμά, το ελληνικό μελό, είχε την υπογραφή ενός κυρίως ανθρώπου, του Απόστολου Τεγόπουλου, που πέθανε ξαφνικά στα 71 του χρόνια. Ο Τεγόπουλος αισθάνθηκε αδιαθεσία το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια γεύματος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης «Αθηνά» και εξέπνευσε λίγο αργότερα, ενώ η κηδεία του έγινε στις 2 Απριλίου, το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο.

Το όνομά του ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με τα δακρύβρεχτα μελό της δεκαετίας του ’60, αλλά και με το όνομα του Νίκου Ξανθόπουλου, τον οποίο ο Τεγόπουλος καθιέρωσε ως πρωταγωνιστή και ως «παιδί του λαού», μέσα από τις 24 ταινίες που γύρισαν μαζί. Η εταιρεία παραγωγής του, η «Κλακ Φιλμς», ο λογότυπος της οποίας συνοδευόταν από το σλόγκαν «Ταινίες για όλη την οικογένεια», παρήγαγε λαϊκά δράματα με δημοφιλείς πρωταγωνιστές, μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στις πιο ραφιναρισμένες παραγωγές του Φίνου.

Ο Απόστολος Τεγόπουλος ίδρυσε την «Κλακ Φιλμς» το 1963, με πρώτη ταινία της εταιρείας τις «Πληγωμένες καρδιές». Οι τίτλοι των ταινιών του μαρτυρούν και το περιεχόμενο: «Αγάπησα και πόνεσα», «Είμαι μια δυστυχισμένη», «Περιφρόνα με γλυκιά μου», «Με πόνο και με δάκρυ», «Ο κατατρεγμένος», «Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο», «Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί», «Ταπεινός και καταφρονεμένος». Μεγαλύτερη επιτυχία της συνεργασίας Τεγόπουλου - Ξανθόπουλου ήταν το τρίωρο έπος «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», μια ταινία στα πρότυπα των ινδικών δραμάτων της εποχής.

Ο Απόστολος Τεγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή και στη Σχολή Σταυράκου. Στη διάρκεια της καριέρας του γύρισε περισσότερες από 200 ταινίες, ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση. Υπήρξε επί χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Βίντεο και εκπρόσωπός του μέχρι σήμερα στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.
[Δες Η Καθημερινή, 3.4.2007]

No comments: