Sunday, April 29, 2007

Ο Τζέρεμι Άϊρονς


Στο μυστήριο, τη φαντασία και το όνειρο μάς μεταφέρει ο Ντέιβιντ Λιντς, ένας από τους πιο δυνατούς, αντικομφορμιστές σκηνοθέτες του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου, στη σχεδόν τρίωρη ταινία του «Inland Empire» (περιοχή στις παρυφές του Λος Αντζελες), που προβάλλεται αυτές τις μέρες.

Στο επίκεντρο το Χόλιγουντ και γενικά ο κόσμος του κινηματογράφου. Μέσα από σκηνές σουρεαλιστικές, βουτηγμένες στην αλλόκοτη, ονειρική, γοητευτική ατμόσφαιρα που μας γνώρισε σε προηγούμενες ταινίες του, ιδιαίτερα στο «Twin Peaks» και το «Mulholland Drive», ο Λιντς περιγράφει το γύρισμα μιας ταινίας και τη σχέση της σταρ (Λόρα Ντερν) με τον σκηνοθέτη της (Τζέρεμι Αϊρονς), βρίσκοντας την ευκαιρία να καταπιαστεί με αγαπητά του θέματα, όπως εκείνο της διπλής προσωπικότητας, του ρόλου του υποσυνείδητου μέχρι το θέμα της ανάμειξης φαντασίας και πραγματικότητας. Για όλα αυτά μας μιλά ο Τζέρεμι Αϊρονς.

- Τα γυρίσματα του Ντέιβιντ Λιντς σίγουρα δεν είναι ποτέ ίδια μ' εκείνα άλλων σκηνοθετών...

«Εχετε δίκιο. Ούτε γνωρίζεις από την αρχή το σενάριο. Τον ρωτούσα διαρκώς τι γίνεται. Αλλά αισθάνθηκα πολύ άνετα μαζί του. Ηταν ένας πολύ ζεστός και έντιμος άνθρωπος. Πιστεύω πως σ' αυτή την ταινία έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν. Εφτιαξε ένα συνειδητοποιημένο ρεύμα αδόμητης ταινίας, από την οποία το κοινό μπορεί να πάρει εκείνο που θέλει και να βρει τη δική του ιστορία και πραγματικότητα. Που είναι αυτό που κάνουν πολλοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, φωτογράφοι. Παίρνουν μια εικόνα και σου λένε: να την! Δεν την τιτλοφορούν. Το "Inland Empire" είναι θαυμάσιος τίτλος αλλά δεν σε οδηγεί πουθενά. Δεν είναι για παράδειγμα μια ιστορία για τη μητέρα μου. Κι επειδή ο καθένας μας κοιτάζει διαφορετικά ένα έργο τέχνης, παίρνουμε αυτό που επικοινωνεί με μας. Κανείς άλλος δεν φτιάχνει τέτοιες ταινίες σήμερα»... [η συνέχεια της συνέντευξης του Τζέρεμι Άϊρονς στον Ν.Φ. Μικελίδη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία]

No comments: