Sunday, April 29, 2007

Κινηματογραφόφιλοι... σπεύσατε εκεί!

Η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου έγραψε (στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) ένα ενδιαφέρον "κομμάτι" για μια σειρά από κινηματογραφικούς χώρους ή στέκια με κινηματογραφική αισθητική στην Αθήνα, που μάς προσκαλούν να ζήσουμε "μια εναλλακτική κινηματογραφική εμπειρία. Μπαρ ή εστιατόρια κινηματογραφικού κόνσεπτ, χώροι εικονικής πραγματικότητας, αίθουσες για τρισδιάστατο σινεμά, πλανητάριο, cinema park..." Μερικά αποσπάσματα:

* Απ' τις νεότερες και πιο πρωτότυπες αφίξεις το «Nixon» στον Κεραμεικό: ένα είδος μπαρ-ρέστοραν με τη δική του αίθουσα προβολής. Στο στιλάτο μπαρ του θα πιείτε το ποτό σας και στους αναπαυτικούς καναπέδες του και τα δερμάτινα σεπαρέ του θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα. Αφού, όμως, πρώτα παρακολουθήσετε μια κλασική ταινία στη διπλανή (αλλά πλήρως ηχομονωμένη) πριβέ αίθουσα.

* Σε πρώτης τάξως κινηματογραφικό στέκι έχει εξελιχθεί και το μοντέρνο σινεμά «Μικρόκοσμος» στη Συγγρού. Αν το «Nixon» αποτελεί μπαρ με σινεμά, ο «Μικρόκοσμος» είναι ένα σινεμά με δυνατό μπαρ που λειτουργεί και ανεξάρτητα από τον κινηματογράφο, προσελκύοντας φίλους της 7ης τέχνης αλλά και επαγγελματίες του χώρου.

Εδώ θα βρείτε κι ένα μικρό κινηματογραφικό «περίπτερο» με σχεδόν όλα τα free press, ενώ σύντομα θα διατίθενται και εξειδικευμένα DVD. Δεν είναι τυχαίο που ο «Μικρόκοσμος» είναι ένας από τους χώρους στους οποίους φιλοξενήθηκε και η Μπερλινάλε. Ο κινηματογραφικός κόσμος διοργανώνει συχνά πολλές από τις πρεμιέρες αλλά και τα πάρτι του, ενώ στο χώρο έχει βρει φανατικούς υποστηρικτές και το ντοκιμαντέρ.

* Στο «Μικρόκοσμο», άλλωστε, αλλά και στο «Τριανόν» δίνει τα δικά του κινηματογραφικά ραντεβού το δίκτυο Filmcenter του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με τα σαββατιάτικα αφιερώματά του «Κινηματογράφος και λογοτεχνία» (στο πρώτο) και «Μουσικές Τρίτες» (στο δεύτερο).

* Σε έναν εναλλακτικό χώρο ψηφιακών προβολών έχει εξελιχθεί όμως και το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο στη Συγγρού (www.planetarium.gr).

[...] Σημειώστε και μερικά κινηματογραφικά στέκια σε άλλο μήκος κύματος:

* Τα «Κυριακάτικα απογεύματα στο Cine Φιλίπ» υπόσχονται αριστουργήματα στους μικρούς σινεφίλ, στο κατ' εξοχήν στέκι τους, τον παιδικό κινηματογράφο Φιλίπ.

* Το Ινστιτούτο Γκέτε έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό κινηματογραφικό πόλο με τις τακτικές προβολές του, κυρίως δυσεύρετων ψηφιακών ντοκιμαντέρ του ευρωπαϊκού προγράμματος Delicatessen Kino Kultur (κάθε δεύτερη Πέμπτη).

* Το κινηματογραφικό μαγαζί Clip Art είναι ένας μικρός παράδεισος γεμάτος γκάτζετ και σπάνια DVD που δημιούργησε με πολλή αγάπη ο αδικοχαμένος κριτικός Μπάμπης Ακτσόγλου. Εδώ ο Τζέιμς Μποντ συναντά τον Χονδρό και το Λιγνό και οι κινηματογραφόφιλοι χαζεύουν με τις ώρες ψάχνοντας για κινηματογραφικούς θησαυρούς.

* Οι λάτρεις του Μάρλον Μπράντο συναντιούνται στο νέο μπαρ-ρέστοραν Mafia στο Κολωνάκι, «ντυμένο» στα κόκκινα, με μεγάλες φωτογραφίες του Μπράντο στους τοίχους. Σε... μαφιόζικο κλίμα.

No comments: