Thursday, January 26, 2012

Πορεύτηκε μέσα στις εικόνες της Ιστορίας


Κρημνιώτη Π.
Η ΑΥΓΗ: 26/01/2012..

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν μεγάλη μορφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι συγκλονιστικό, ιδίως όταν συνειδητοποιείς ότι μπορούσε να γυρίσει και άλλες ταινίες και να εμπλουτίσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με τα έργα του. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να μαθαίνεις ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Όταν ήμουν σπουδαστής, η ταινία του «Τοπίο στην ομίχλη» ήταν μία από εκείνες που διαμόρφωσαν τις προτιμήσεις μου και την ιδέα τού τι σημαίνει κινηματογραφία.

Μίκης Θεοδωράκης: Μεγάλη απώλεια Πολύ μεγάλη απώλεια για τον κινηματογράφο, την τέχνη και την Ελλάδα. Εμίρ Κουστουρίτσα: Με δίδαξε κινηματογράφο

Ελένη Καραΐνδρου: Ποιητής της εικόνας
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου, που κράτησε πολλά και πολύ δημιουργικά χρόνια. Ένα μεγάλο μεγάλο ταξίδί, με οκτώ σταθμούς για τις οκτώ ταινίες του που έγραψα τη μουσική. Μια συνάντηση για την οποία αισθάνομαι ευγνωμοσύνη γιατί ο Θόδωρος δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος κινηματογραφιστής, είναι ένας ποιητής της εικόνας και ένας άνθρωπος που στοχάζεται με μοναδικό τρόπο πάνω στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Ο Θόδωρος έφυγε αναπάντεχα αλλά παραμένει ζωντανός στις καρδιές μας και στη σκέψη μας μέσα από τα έργα του. Για μένα -και νομίζω και για όλο τον κόσμο- ο Θόδωρος είναι ένας από τους τελευταίους, αν όχι ο τελευταίος, μεγάλους δημιουργούς του κινηματογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πολιτική του οξυδέρκεια και ο τρόπος, ο δικός του προσωπικός τρόπος, που διάβασε την ιστορία της εποχής μας έδωσε παγκοσμιότητα στα έργα του. Όπως κάθε γνήσιος ποιητής, βλέπει τα πράγματα με έναν προφητικό τρόπο και πιστεύω γι' αυτό ότι οι μελλοντικές γενιές θα τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο από την εποχή του.


Πέτρος Μάρκαρης: Σπουδαίος δημιουργός, σπουδαίος άνθρωπος
Ο Αγγελόπουλος που εγώ γνώριζα σαράντα ολόκληρα χρόνια δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος δημιουργός, αλλά και ένας πολύ σπουδαίος φίλος. Ο Θόδωρος είναι ένας δημιουργός ο οποίος ανδρώθηκε στην Ελλάδα μέσα σε πολύ δύσκολες για τη χώρα και για τον ίδιο συνθήκες. Διαμόρφωσε την προσωπικότητά του στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό από τα σπουδαία έργα του μέσα στη χούντα και φεύγοντας μας αφήνει ένα μήνυμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για μας μέσα στις σημερινές συνθήκες. Το μήνυμα είναι ότι ακόμα και κάτω από πολύ σκληρές και δύσκολες συνθήκες άνθρωποι οι οποίοι έχουν να πουν και να προσφέρουν πράγματα σ' αυτόν τον τόπο μπορούν να το κάνουν και να δημιουργήσουν έργο. Αυτό για μένα είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο μήνυμα, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε σήμερα, γιατί ο Θόδωρος ήταν ο άνθρωπος που ποτέ δεν το έβαζε κάτω. Ποτέ δεν πίστεψε στην ήττα. Πίστευε πάντα στη νίκη.

Ρέα Γαλανάκη: Με γοήτευσε, με δίδαξε, με ταξίδεψε
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ως σκηνοθέτης με γοήτευσε, με δίδαξε, με ταξίδεψε, μ' εκανε να σκέφτομαι πολιτικά, κοινωνικά ακόμη και αισθητικά. Από τη συνεργασία που είχα μαζί του εδώ και τρία χρόνια για το σενάριο της ταινίας "Άλλη Θάλασσα" κρατώ τη δημοκρατικότητα και το άνοιγμα σε συζητήσεις για να προσθέσω ότι όλα αυτά κατέληξαν σε μια πολύ ουσιαστική φιλία. Ο θάνατός του είναι πλήγμα για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, για τον ελληνικό και φυσικά για τους δικούς του ανθρώπους. Είναι η ώρα που κρίνουμε συνολικά το τι κόμισε στην τέχνη χωρίς μικρότητες, χωρίς αναστολές.
Το πένθος της εκφράζει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: «Η κινηματογραφική οικογένεια σήμερα πενθεί για ακόμα μια τραγική απώλεια. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε μ' έναν απροσδόκητο τρόπο που μας αφήνει άναυδους και μελαγχολικούς.
Η μνήμη και ο απεριόριστος σεβασμός στο έργο του είναι υποχρέωση και η αναγνώριση της προσφοράς του στον ελληνικό κινηματογράφο αυτονόητη.
Συναισθανόμενοι την οδύνη των οικείων του, στεκόμαστε νοερά στο πλευρό τους σκύβοντας το κεφάλι μαζί με όλους εκείνους που από σήμερα αισθάνονται φτωχότεροι».

Δηλώσεις πολιτικών
«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εκπροσωπεί ένα πολύ φωτεινό κομμάτι της πατρίδας μας. Το έργο του αγαπήθηκε και θαυμάστηκε από τη μια άκρη του κόσμου ώς την άλλη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του. «Η ξαφνική του απώλεια συνέβη σε μια στιγμή που ο ίδιος ήταν εξαιρετικά δημιουργικός και η πατρίδα χρειαζόταν τη ματιά του. Γι’ αυτό και γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή η απουσία του»
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «του σκηνοθέτη που με την πρωτοπόρα ματιά του άνοιξε νέους δρόμους και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στις ταινίες του αποτύπωσε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και συνέβαλε στη βαθύτερη κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας. Η χώρα, σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος δήλωσε: «Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε απρόσμενα χθες βράδυ. Το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ομότεχνούς του σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί στην Τέχνη ερεθίσματα για να σκεφτεί και να νιώσει".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με το έργο του παρακολούθησε βήμα - βήμα και σε βάθος την ανθρώπινη πορεία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ανέδειξε την κοινωνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο. Και μαζί διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον ελληνικό κινηματογράφο, έθεσε νέους κανόνες, σήκωσε ψηλά το μέτρο των απαιτήσεών μας».

«Η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου προκαλεί παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης και του σύγχρονου κινηματογράφου έγινε φτωχότερος και έχασε έναν σπουδαίο δημιουργό» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα έχασε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό. Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την 'ομίχλη' που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας".
Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε για τον θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου: "Εκφράζω τη θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου για τον τραγικό και αναπάντεχο χαμό του. Το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου".
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του αναφέρει: "Η τέχνη και ο πολιτισμός έχασαν μία μεγάλη μορφή. Ο κινηματογράφος έχασε την ποιητική ματιά και την πραγματική αφήγηση. Με την 'Αναπαράσταση' έδωσε ώθηση στον νέο ελληνικό κινηματογράφο. Με τον 'Θίασο' και τις 'Μέρες του '36' αφηγήθηκε τη νεότερη ιστορία του τόπου. Στις επόμενες ταινίες του όχι μόνο αποτύπωσε το παρόν της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, αλλά έδωσε και εικόνες από το μέλλον. Μου έκανε την τιμή να τον συναντήσω από κοντά και να μου διατυπώσει τις αγωνίες και τις προτάσεις του για το πάθος του, την τέχνη και τον κινηματογράφο. 'Αν κάνω ένα βήμα, είμαι αλλού' λέει ένας χαρακτήρας του στο 'Μετέωρο βήμα του πελαργού'. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μπορεί να είναι πια αλλού, αλλά πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα".
Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Το πολιτικό όραμα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου εκφράστηκε κυρίως με τις ταινίες:'Μέρες του '36', 'Θίασος', 'Κυνηγοί', 'Μεγαλέξανδρος', 'Ταξίδι στα Κύθηρα' και, αν και είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο ότι 'ήταν αριστερός εν συγχύσει', πρόβαλε σταθερά την ουτοπία - όραμα της αριστεράς, τις θυσίες της, όμως εξέφρασε και την οδύνη του για τη διάψευση των ονείρων. Κατάφερε με μοναδικό τρόπο να αποτυπώσει στους Έλληνες εικόνες συλλογικής και ιστορικής μνήμης μέσα από τις ταινίες του και μέχρι τέλος πίστευε στην κοινή δράση και συνεργασία της αριστεράς".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε: «Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του μέγιστου σκηνοθέτη, του παγκόσμιου κινηματογραφιστή, του γνήσιου δημοκράτη, που περπάτησε συνεπής πάντα τους δρόμους της αριστεράς, μας γεμίζει θλίψη, οδύνη. Η Ελλάδα πενθεί».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Από χθες το βράδυ η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή μετά τον αναπάντεχο θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ενός διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού που με το έργο του τίμησε την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου. Δημιουργικός και πρωτοπόρος, έφτιαξε σχολή σκέψης για το σύγχρονο κινηματογράφο".
Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΕ αναφέρει: "Σαν φωτογραφία που απεικονίζει ένα γνώριμο, υγρό, μελαγχολικό τοπίο. 'Η άλλη Θάλασσα' έμεινε στη μέση ένα κρύο και βροχερό απόγευμα σε μια εργατική περιοχή της Αττικής. Ένα απόγευμα σημαδιακό, απόλυτα ταιριαστό με τη θλίψη που απλώνεται πάνω από την Ελλάδα της κρίσης, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή, την ώρα των γυρισμάτων, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος...".

No comments: