Thursday, January 26, 2012

«Ο ποιητής που έγραφε με τις σιωπές»


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Θλίψη και συγκίνηση στον κόσμο της 7ης Τέχνης, εκτενείς αναφορές στον διεθνή Τύπο και βεβαίως τα συλλυπητήρια σύσσωμης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε η είδηση του αδόκητου χαμού του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Εκτενή αναφορά κάνει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σε ένα περιεκτικό και λίαν συγκινητικό άρθρο:

«Το ερχόμενο Φεστιβάλ του Βερολίνου (στις 9 Φεβρουαρίου) που συχνά τον είχε τιμήσει με τις ανώτατες τιμές, θα τον θυμηθεί σίγουρα… Θα είναι η ευκαιρία για τον κόσμο του Αγγελόπουλου, τον κόσμο του που δεν γνώριζε όρια…να τον θυμηθεί ως ένα μεγάλο δάσκαλο, ένα ποιητή που έγραφε με τις σιωπές και τις εικόνες και μπόρεσε να ενσαρκώσει την μνήμη της εποχής του»
Για μια «εμβληματική φιγούρα» του νέου ελληνικού κινηματογράφου κάνουν λόγο η Figaro και η Monde, επισημαίνοντας την βράβευση του Θ. Αγγελόπουλου με τον Χρυσό Φοίνικα, στις Κάννες, το 1998 για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα».
Βιογραφικά στοιχεία και σημεία σταθμούς στην πορεία του έλληνα σκηνοθέτη παραθέτει η Parisien, σημειώνοντας: «Ενσάρκωνε το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του '70 και του '80 και επηρεάστηκε πολύ από τον γαλλικό κινηματογράφο της εποχής».
Στον θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» κάνοντας λόγο για έναν «πολυβραβευμένο έλληνα δημιουργό, γνωστό για το αργό και ονειρικό του στυλ στην σκηνοθεσία».
Φωτεινό κομμάτι της πατρίδας μας», χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα σκηνοθέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στη συλλυπητήρια δήλωσή του, επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η ατμόσφαιρα των ταινιών του, οι συμβολισμοί και η ιστορικότητα της κινηματογραφικής του αφήγησης πήγαν πιο πέρα την 7η τέχνη και βοήθησαν τους νέους κινηματογραφιστές να βρουν τους δικούς τους δρόμους. Η ξαφνική του απώλεια συνέβη σε μια στιγμή που ο ίδιος ήταν εξαιρετικά δημιουργικός και η πατρίδα χρειαζόταν τη ματιά του,γι αυτό πιο οδυνηρή η απουσία του» καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του σκηνοθέτη που με την πρωτοπόρα ματιά του άνοιξε νέους δρόμους και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στις ταινίες του, αποτύπωσε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και συνέβαλε στην βαθύτερη κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας. Η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της. Το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη θα αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας ιστορία.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε πολίτης του κόσμου, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου και πρωτίστως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού. Το ελληνικό, ουμανιστικό σύμπαν του σπουδαίου αυτού κινηματογραφιστή υπέδειξε, μέσα από την γλώσσα των εικόνων, μια διαφορετική ανάγνωση της ελληνικότητας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου: «Ένας μεγάλος δημιουργός, ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε από κοντά μας. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με το έργο του παρακολούθησε βήμα - βήμα και σε βάθος την ανθρώπινη πορεία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ανέδειξε την κοινωνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο. Και μαζί, διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον Ελληνικό κινηματογράφο, έθεσε νέους κανόνες, σήκωσε ψηλά το μέτρο των απαιτήσεών μας».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς: "Η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου προκαλεί παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Ο κόσμος της έβδομης τέχνης και του σύγχρονου κινηματογράφου έγινε φτωχότερος και έχασε ένα σπουδαίο δημιουργό. Μέσα από τις ταινίες του, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης ανήκει σε εκείνους που κράτησαν το όνομα της Πατρίδας μας ψηλά και μετέφεραν σε όλη την υφήλιο τον Πολιτισμό της.
Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την "ομίχλη" που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας".
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: «Το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου».
Ο πρόεδρος της KO του ΣΥΡΙΖΑ: «Η τέχνη και ο πολιτισμός έχασαν μία μεγάλη μορφή. "Αν κάνω ένα βήμα, είμαι αλλού" λέει ένας χαρακτήρας του στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού». Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μπορεί να είναι πια αλλού, αλλά πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα. Ο κινηματογράφος έχασε την ποιητική ματιά και την πραγματική αφήγηση».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης: «Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του μέγιστου σκηνοθέτη, του παγκόσμιου κινηματογραφιστή, του γνήσιου δημοκράτη, που περπάτησε συνεπής πάντα τους δρόμους της αριστεράς, μας γεμίζει θλίψη, οδύνη. Η Ελλάδα πενθεί».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη: «Από χθες το βράδυ η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή μετά τον ανεπάντεχο θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελετών και αφιερωμάτων.
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ: «Ο αδόκητος θάνατός του συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο».
Ο υπουργός εξωτερικών Σταύρος Δήμας: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατάφερε να αγγίξει και να εμπνεύσει τους συναδέλφους του και το φιλότεχνο κοινό ανά τον κόσμο. Η προσφορά του στον Πολιτισμό και την Τέχνη είναι τεράστια. Η Ελλάδα στερείται έναν λαμπρό εκπρόσωπο».
Η ελληνική κρίση ήταν το θέμα της τελευταίας του ταινίας
Η ελληνική κρίση είναι το θέμα που «απασχολούσε» τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στη νέα του ταινία «Η άλλη θάλασσα».
Σε συνέντευξη που έδωσε σε ιταλική εφημερίδα( 'Ιλ Μεσσαντζέρο) το καλοκαίρι του 2011 και ενώ προετοιμαζόταν για τα γυρίσματα της ταινίας «Η άλλη θάλασσα», έλεγε χαρακτηριστικά για την οικονομική κατάσταση και την κρίση στην Ελλάδα:
«Η κατάσταση που ζούμε είναι τρομερή. Όλα αυτά για τα οποία είχαμε παλέψει, δεν έγιναν πραγματικότητα. Η οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση της χώρας μου με αφήνει άναυδο, δεν βλέπω διέξοδο. Έζησα τη ναζιστική εισβολή και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά στο τέλος αυτής της κρίσης, δεν βλέπω φως. Ολοκληρώθηκε ένας αιώνας, γεμάτος ελπίδες και καταστροφικά συμβάντα και ίσως είναι σωστό να προβληματισθούμε».
« Η Ευρώπη», έλεγε στην ίδια συνέντευξη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, «ήταν ένα όνειρο που γκρεμίσθηκε πολύ γρήγορα. Δεν είμαστε μόνοι. Σε σοβαρή οικονομική δυσκολία βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ακόμα και σεις στην Ιταλία, δεν είστε και τόσο καλά. Ίσως τελικά χρεοκόπησε η Ευρώπη».
ΕΘΝΟΣ, 25/1/2012

No comments: