Με στόχο την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και γενικότερα την προβολή της χώρας μας στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Λονδίνο το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ (30 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου) συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, το Hellenic Centre και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Γραφείο Λονδίνου) . Συμμετείχαν καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, παραγωγοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, αποτέλεσε δε μία μοναδική ευκαιρία προβολής της Ελλάδας στο Βρετανικό κοινό. Παράλληλα συνέβαλε στην προβολή νέων δημιουργών και συμπεριέλαβε τη διεξαγωγή συζητήσεων και τη διοργάνωση εργαστηρίων (workshops).
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει 41 ταινίες μικρού μήκους - με αγγλικούς υπότιτλους - οι περισσότερες από τις οποίες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία. Στις προβολές που πραγματοποιήθηκαν στις δύο ημέρες που διήρκεσε το Φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνονταν ταινίες μυθοπλασίας, επιστημονικής φαντασίας, ντοκιμαντέρ, ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation), ταινίες μικρού μήκους, και video art. Επίσης, παρουσιάστηκαν σενάρια για ταινίες επιστημονικής φαντασίας και για ταινίες μικρού μήκους.
Ήδη από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, (την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου) παραγωγοί και σκηνοθέτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο Informational Networking Event με τίτλο Shooting in Greece: Ένα εργαστήρι που διοργανώθηκε με τη στήριξη του Γραφείου ΕΟΤ στο Λονδίνο, στα πλαίσια του οποίου, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σε βάθος από τους αρμοδίους και να λάβουν κάθε είδους πληροφορίες όσον αφορά την κινηματογράφηση στην Ελλάδα, (επίσης πληροφορίες για ελληνικές εταιρείες παραγωγής, για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, για χρηματοδοτήσεις κλπ).
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διοργανώθηκαν επίσης δύο εργαστήρια. «Εργαστήριο με τίτλο Body Awareness & Acting με αντικείμενο τη διδασκαλία αναφορικά με την προετοιμασία του σώματος αλλά και συναισθημάτων για την ηθοποιία. (Διδάσκουσα Ντέπυ Μαυροπούλου).
« Εργαστήριο με τίτλο Surprise Me, επικεντρώθηκε στον τρόπο διατύπωσης μίας σύλληψης ώστε να μετατραπεί σε ταινία. «Ένα σεμινάριο όσον αφορά τις ιδέες, τα σενάρια και τις προθέσεις». (Διδάσκοντες Barbara Dukas & Leon Herbert).
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των σεναρίων για τις ταινίες μικρού μήκους από τους ίδιους του σεναριογράφους, ενώ ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών ανέγνωσε σύντομη περιγραφή της ιστορίας, καθώς και αποσπάσματα από τα σενάρια και τους διαλόγους.
Τέλος, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου απονεμήθηκαν στο Hellenic Centre τα βραβεία «Odysseus». Κεντρικοί ομιλητές στην τελετή απονομής των βραβείων ήταν ο Σπύρος Διαμαντής, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, η Σοφία Παναγιωτάκη Δ/ντρια του Γραφείου ΕΟΤ και ο Δ/ντής του Φεστιβάλ Χρήστος Προσύλης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment