Χωρίς τους κινηματογραφιστές ξεκινάει το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που, γιορτάζοντας το ιωβηλαίο του, προσκαλεί κοινό και δημιουργούς (πλην των λεγόμενων κινηματογραφιστών της «ομίχλης» που θα απουσιάζουν οι ταινίες τους αλλά προσκαλούνται σε διάλογο), σε μια περιπλάνηση στον γοητευτικό κόσμο της 7ης Τέχνης. Για δέκα μέρες (13 - 22/11), το φεστιβάλ θα κοστίσει 4,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 προέρχεται από χορηγίες. Οι αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», η αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι εκθεσιακοί χώροι των Αποθηκών του Λιμανιού θα γιορτάσουν χωρίς την, ούτως ή άλλως, υποβαθμισμένη παρουσίαση ελληνικών ταινιών.Θυμίζουμε ότι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» αυτοαποκαλείται η ομάδα των παραγωγών και σκηνοθετών που από τον περασμένο Μάη απαιτούν την ύπαρξη νέου νόμου για τον κινηματογράφο - και μέχρι τότε δε στέλνουν, ως αντίδραση, τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - χωρίς, ωστόσο, η πρότασή τους για τον προσανατολισμό που θα πρέπει να έχει ο Ελληνικός Κινηματογράφος να ξεφεύγει από το αντιδραστικό πλαίσιο του κράτους που «στοχοπροσηλώνεται» στη στήριξη της ιδιωτικής παραγωγής με δημόσιο χρήμα.
Μπορεί, λοιπόν, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να γιορτάζει, φέτος, δεν μπορεί να πει όμως το ίδιο και η ελληνική κινηματογραφία, καθώς η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υπήρξε πάντοτε εχθρική. Χρόνια τώρα όλοι οι φορείς διαμαρτύρονται και προτείνουν θεσμικές αλλαγές για να λυτρωθεί ο Ελληνικός Κινηματογράφος από το τέλμα, στο οποίο περιέπεσε εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας και της περιφρόνησής του. Θυμίζουμε ότι η «πολιτιστική» πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το 1997, μετέτρεψε από ελληνικό σε διεθνές το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο.
Πρόκειται για πολιτική που οδήγησε στην εκτόπιση του Ελληνικού Κινηματογράφου, όχι μόνο από τις αίθουσες που νέμονται τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια, αλλά και από το ίδιο, το μόνο κρατικό φεστιβάλ, θεσμοθετημένο αποκλειστικά για την προβολή της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Μια πολιτική που και δεν ενισχύει με επαρκή κονδύλια την κινηματογραφική παραγωγή μας και την περιθωριοποιεί στο Φεστιβάλ, προς όφελος των έτσι κι αλλιώς ισχυρότερων ευρωπαϊκών ταινιών. Ετσι, το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου» ελεούσε όλα αυτά τα χρόνια τον ελληνικό κινηματογράφο με το «Πανόραμα», που φέτος θα απουσιάζει, ενώ δε θα δοθούν και τα Κρατικά Βραβεία.
Η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι οι διεκδικήσεις των κινηματογραφιστών στην «Ομίχλη» είναι «κοινές» και «τις υποστηρίζουν» και ότι το «Φεστιβάλ έγινε μοχλός πίεσης για το νομοσχέδιο που εκκρεμεί εδώ και χρόνια».
Ωστόσο, οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο 50ό Φεστιβάλ, σε ειδικές προβολές, είναι οι εξής: «Μοιραία σχέση» του Ερρίκου Ανδρέου, «Αμα δε σε θέλει» του Βασίλη Νεμέα, «Η διαθήκη του Ιωάννη Μελιέ» του Δημήτρη Κολλάτου, «Καντίνα» του Σταύρου Καπλανίδη, «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου. Στο Διεθνές διαγωνιστικό Τμήμα μετέχουν ο Σταύρος Ιωάννου με την ταινία «Χορεύοντας στον πάγο» και ο Κυριάκος Κατζουράκης με τις «Μικρές εξεγέρσεις».
Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει με την ταινία «Soul Kitchen» του Γερμανού (τουρκικής καταγωγής) Fatin Akin και θα κλείσει με τα «Αγριόχορτα» του Γάλλου Aλέν Ρενέ. Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα, εκθέσεις, ειδικές εκδόσεις, εκδηλώσεις και προβολές - αφιερώματα στους Νίκο Κούνδουρο και Ντίνο Κατσουρίδη. [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009]
No comments:
Post a Comment