ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Με εορταστική διάθεση, αλλά χωρίς την πλειοψηφία της φετινής ελληνικής παραγωγής, εξαιτίας της αποχής των «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη», ετοιμάζεται να γιορτάσει τα πενήντα του χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οπως πάντως δήλωσε χθες η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, η διοργάνωση είναι ακόμη και την τελευταία στιγμή ανοιχτή να φιλοξενήσει τις ταινίες και τις απόψεις των κινηματογραφιστών, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στη διαδικασία των Κρατικών Βραβείων. Σύνθημα εξάλλου της διοργάνωσης είναι το «Why cinema now?», με το ερωτηματικό να είναι κεντρικό μοτίβο και της αφίσας, να προσπαθεί να προκαλέσει τον διάλογο για το νόημα, την αξία, τα όρια και την προοπτική του κινηματογράφου.
Οκτώ μόλις είναι οι ελληνικές ταινίες που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ως «ειδικές προβολές», δύο από τις οποίες συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Πρόκειται για το «Χορεύοντας στον πάγο» του Σταύρου Ιωάννου και τις «Μικρές εξεγέρσεις» του Κυριάκου Κατζουράκη. Το φεστιβάλ πάντως θα τιμήσει προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου που έχουν συμβάλει και στην πορεία της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους είναι ο Νίκος Κούνδουρος και ο Ντίνος Κατσουρίδης.
Στο διαγωνιστικό τμήμα, όπου συμμετέχουν 15 ταινίες, προβάλλονται φιλμ από την Ουγγαρία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αργεντινή, τη Ρουμανία, την Κορέα, τις Φιλιππίνες, το Μεξικό, την Αίγυπτο, το Βέλγιο, τη Βρετανία και την Κολομβία. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης θα αρχίσει την επόμενη Παρασκευή με την προβολή της ταινίας του Φατίχ Ακίν «Soul Κitchen», μιας κωμωδίας με Ελληνα πρωταγωνιστή, τον Αδάμ Μπουσδούκο, ο οποίος υποδύεται έναν Ελληνα εστιάτορα του Αμβούργου. Ταινία λήξης, στις 22 Νοεμβρίου, είναι τα «Αγριόχορτα» του Αλέν Ρενέ.
Βασικό αφιέρωμα της 50ής διοργάνωσης είναι εκείνο στο σινεμά του Βέρνερ Χέρτσογκ, με περισσότερες από πενήντα ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους του Γερμανού σκηνοθέτη, ενώ μικρότερα προσωπικά αφιερώματα γίνονται για τον παραγωγό Τζέρεμι Τόμας και τον Σέρβο σκηνοθέτη Γκόραν Πασκάλιεβιτς. Τιμώμενη εθνική κινηματογραφία στο φετινό φεστιβάλ είναι εκείνη των Φιλιππίνων με 14 ταινίες της πρόσφατης παραγωγής. Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας, το παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ, παρουσιάζει ταινίες που έχουν διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το «Προσκύνημα στη Λούρδη» και ο «Λίβανος» από τη Μόστρα της Βενετίας, η «Δίψα» από τις Κάννες και το «Gigante» από την Μπερλινάλε του Βερολίνου.
Το ίδιο τμήμα παρουσιάζει την «Pink Eiga», το κίνημα αισθησιακών ταινιών από την Ιαπωνία που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '60, μια επιλογή από τη δουλειά των νέων Αμερικανών σκηνοθετών του ανεξάρτητου σινεμά, καθώς και τη Γερμανίδα Μάρεν Αντε στην ενότητα «Κάποιος να τους προσέχει». Ακόμη, το τμήμα Focus με τον τίτλο «Post Romance», αναζητεί τους νέους δρόμους του κινηματογραφικού ρομαντισμού.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ εντάσσονται οι «Πράσινοι διάλογοι», που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του ΣΚΑΪ, ένα πρόγραμμα που αποτελείται από μια σειρά δράσεων οικολογικού περιεχομένου. Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκθέσεων. Δύο είναι αφιερωμένες στην εικαστική πλευρά του Βέρνερ Χέρτσογκ, μία στην κινηματογραφική πλευρά του Διονύση Φωτόπουλου, ενώ πολλές ακόμη που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης, παρουσιάζουν από εγκαταστάσεις μέχρι κοσμήματα.
Το μουσικό μέρος του φεστιβάλ καλύπτουν η Τζέιν Μπίρκιν, που θα δώσει μια συναυλία, το Traffic Quintet που θα ερμηνεύσει έργα του Αλεξάντρ Ντεπλά, αλλά και οι Ελληνες «Locomondo» που θα συμμετάσχουν στη βραδιά της τελετής έναρξης.
- Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/11/2009
Wednesday, November 4, 2009
Αρχίζει το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται με εορταστική διάθεση τις ταινίες που θα διαγωνιστούν ή όχι
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment