Πενήντα χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με αφορμή τη γιορτή αυτή αναρωτιέται: «Why Cinema Now?» (Γιατί Σινεμά Τώρα;). Από αύριο, Παρασκευή, έως τις 22 Νοεμβρίου παρουσιάζει ταινίες, αφιερώματα, διάσημους δημιουργούς και καινοτόμες ταινίες, ενώ και οι... απουσίες από τα Κρατικά Βραβεία έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια.Με κεντρικό σύνθημα, το ερώτημα «Why Cinema Now?», το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να εξερευνήσει το νόημα και την αξία, τα όρια και τις προοπτικές του κινηματογράφου στις μέρες μας.
Ένα κινηματογραφικό δεκαήμερο, με προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο, διάσημους προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, διαδικτυακά φόρα θα συνθέσει το πρόγραμμα της φετινής επετειακής διοργάνωσης.Στην τιμητική εκδήλωση των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, θα προβληθεί Το ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, η πρώτη ταινία που βραβεύτηκε, στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου.
Το 50ό Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής, όπως ο πρωτοπόρος γερμανός δημιουργός Βέρνερ Χέρτζογκ, ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς -ένας από τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς.Επίσης στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο Σιντ Γκάνις, παραγωγός και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντερ Ντεπλά, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός του Τελευταίου Αυτοκράτορα, Τζέρεμι Τόμας, ο Τζιμ Γιαννόπουλος, παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν -για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.
Μάλιστα, η ταινία του Φ.Ακίν Soul Kitchen είναι αυτή που θα ανοίξει την αυλαία του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο. Δύο από αυτές είναι ελληνικής παραγωγής.
Το ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί οκτώ ταινίες ελληνικής παραγωγής, αν και τα περισσότερα βλέμματα έχουν συγκεντρώσει οι ταινίες που... λείπουν, παρά εκείνες που θα προβληθούν.
Αρκετοί κινηματογραφιστές, γνωστοί ως «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», αποφάσισαν να «μποϊκοτάρουν» το Φεστιβάλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον Βέρνερ Χέρτσογκ, στο νέο φιλιππινέζικο σινεμά, στο «ροζ» ιαπωνικό ρεύμα, Pink Eiga, στο «post romance», τον έρωτα, δηλαδή, έτσι όπως παρουσιάζεται στο σύγχρονο σινεμά.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον, με την ταινία του κινηματογραφιστή Αλέν Ρενέ, Αγριόχορτα / Les herbes folles.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment