Thursday, April 2, 2015

Εκκωφαντική, κινηματογραφική καταγγελία της Ευρωένωσης

Πλούσια βδομάδα σε ταινίες παρόμοιες με αυτές που βγαίνουν κάθε βδομάδα, απλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και κάποια διαφοροποίηση στις ιστορίες. Ταινίες που κινούνται στο τοπίο ενός σινεμά που κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει το θεατή από την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την πολυσήμαντη χολιγουντιανή γκλαμουριά, αυτό το τόσο χρήσιμο συστατικό στη φάμπρικα παραγωγής ονείρων, το τόσο ωφέλιμο στη διαδικασία γενικευμένης δημόσιας αποβλάκωσης... Γεγονός πάντως είναι ότι τελευταία όλο και συχνότερα πέφτουμε πάνω σε ταινίες που αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, άλλες με λόγο δειλό και αποσπασματικό, άλλες με λόγο αυθεντικά συγκροτημένο. Οπως η υποδειγματικής επικαιρότητας και ρεαλισμού ταινία του Ισπανού Χάιμε Ροσάλες «Ομορφη νιότη» (2014), που συνιστά την απόλυτα ενδιαφέρουσα ταινία της βδομάδας και γι' αυτό που λέει και για τον τρόπο που το λέει...
 
Κατά τα άλλα πρεμιέρα έχει απόψε η αμερικανική κωμωδία «Τίποτα δεν τελειώνει, κύριε Κόλινς» - «Danny Collins» (2015) σε σκηνοθεσία Νταν Φόγκελμαν, με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο ενός γερασμένου ροκ σταρ που αλλάζει άρδην τη ζωή του όταν ξαφνικά λαμβάνει ένα γράμμα με καθυστέρηση 40 ολόκληρων χρόνων. Γιατί το γράμμα αυτό δεν είναι γραμμένο από τον οποιονδήποτε, αλλά από το μέγα Τζον Λένον... Πρεμιέρα απόψε και για την αγγλο - νορβηγική παραγωγή «Δεσποινίς Τζούλια» - «Miss Julie» - (2014). Πρόκειται για το πασίγνωστο θεατρικό του Σουηδού δραματουργού Αουγκουστ Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία της παλαίμαχης μπεργκμανικής περσόνα από τη Νορβηγία, Λιβ Ούλμαν, που τοποθετεί το δράμα στην Ιρλανδία του 1880. Φιλμαρισμένο θέατρο σε ένα σύμπαν γεμάτο πάθη, με ηθοποιούς που δεν πείθουν σε μια δίωρη σύγκρουση χωρίς αρχή και τέλος. Σχέσεις εξουσίας, ταξικές, ερωτικές, που μετατρέπονται απλά σε άγονη νευρικότητα. Το ερωτικό τρίγωνο ενσαρκώνουν οι Τζέσικα Τσάστεϊν, Κόλιν Φάρελ και Σαμάνθα Μόρτον.

Ακόμα μια νορβηγο - σουηδική παραγωγή κάνει πρεμιέρα απόψε. «Με σειρά εξαφάνισης» - «Kraftidioten» - (2014) ο τίτλος της μαύρης κωμωδίας εκδίκησης, που διαδραματίζεται στα παγωμένα τοπία της Νορβηγίας σε σκηνοθεσία του Χανς Πέτερ Μόλαντ. Εμφανίζονται καλοί, παλιοί ηθοποιοί, όπως ο Στέλαν Σκάρσγκορντ και ο Μπρούνο Γκαντζ. Τέλος, πρεμιέρα απόψε και για την 7η συνέχεια «Μαχητές των δρόμων 7» - «Fast and Furius 7» - (2015) σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Γουάν. Πολυαναμενόμενο το σίκουελ μετά από το θάνατο του Πολ Γουόκερ ακριβώς στα γυρίσματα του αμερικανο - γιαπωνέζικου μπλοκμπάστερ για την κουλτούρα των «πειραγμένων» αυτοκινήτων. Στην ταινία, εκτός του Πολ Γουόκερ που εμφανίζεται σε κάποιες ενότητες, παίζουν τα σύμβολα της δράσης Βιν Ντίζελ και Τζέισον Στέιθαμ.

No comments: