Wednesday, April 22, 2015

Ξεκινά στην «Αλκυονίδα» ο κύκλος «Χικμέτ και κινηματογράφος»

  • Σήμερα στις 20.30 θα προβληθεί η ταινία «Δυο παιδιά της γειτονιάς»

Σήμερα, στις 8.30 το βράδυ στον ιστορικό κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας) εγκαινιάζεται ο κύκλος «Χικμέτ και κινηματογράφος», με την ταινία «Δυο παιδιά της γειτονιάς» (Σοβιετική Ενωση, 1957, 93'). Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ουκρανό Ιλια Γκουρίν και τον Τουρκμένο Αζντάρ Ιμπραγκίμοφ και το σενάριο στον Ναζίμ Χικμέτ.
Αυτός ο κύκλος περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, με δωρεάν είσοδο και εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα προηγηθούν του Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, για τον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη». Οι κινηματογραφικές προβολές και οι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν στόχο να γνωρίσει το κοινό το έργο του Ν. Χικμέτ και να γίνει πλατύτερα γνωστή η τέχνη του.

Η σημερινή ταινία μπορεί να είναι άγνωστη, αλλά θα εκπλήξει και θα καταπλήξει με τη θεματική της επικαιρότητα και την αναμφίβολα ισχύουσα ιδεολογική της προσέγγιση καθώς και με την αψεγάδιαστη καλλιτεχνική της μορφή, η οποία, με θαυμαστή και περισσή διακριτικότητα, τίθεται με ουσιαστικό τρόπο στην υπηρεσία του περιεχομένου.

No comments: