Friday, April 3, 2015

Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, μάχιμος έως το τέλος

O Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ο γηραιότερος ενεργός σκηνοθέτης στον κόσμο, έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 106 ετών. Επαγγελματικά είχε ζήσει κυριολεκτικά τα πάντα.

Εχοντας σκηνοθετήσει το πρώτο του φιλμ («Labor on the Douro River») το 1931, ο Πορτογάλος δημιουργός είναι ο μοναδικός στην ιστορία του οποίου η καριέρα εκτείνεται από τον βωβό μέχρι την ψηφιακή εποχή του κινηματογράφου. Το κυρίως μέρος της δημιουργίας του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, πάντως, και μαζί η αναγνώριση, ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με την «Τελετή της άνοιξης», μια ταινία μισή μυθοπλασία - μισή ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστές τους χωρικούς ενός χωριού της βόρειας Πορτογαλίας.

Η αληθινή όμως άνθηση του έργου του ήρθε από το 1970 κι έπειτα, όταν ο Ολιβέιρα, ελεύθερος πια από τις δικτατορικές διώξεις και τη συνακόλουθη λογοκρισία, δημιούργησε μια σειρά σημαντικών ταινιών, όπως το «Παρελθόν και το παρόν» –πρώτο μέρος της «Τετραλογίας του βασανισμένου έρωτα»–, η «Φρανσίσκα», «Οι κανίβαλοι» κ.ά. Με τον ίδιο δυναμισμό εξάλλου συνέχισε να κινηματογραφεί και τις δεκαετίες του ’90 και του 2000, δημιουργώντας σταθερά (τουλάχιστον) ένα φιλμ τον χρόνο. Ανάμεσα σε αυτά και το σπονδυλωτό «Είμαστε το σινεμά», στο οποίο εκείνος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και 32 άλλοι σκηνοθέτες αφηγούνται τα συναισθήματά τους γύρω από την τέχνη τους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα συνεργάστηκε με μερικούς από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς ηθοποιούς, όπως ο Τζον Μάλκοβιτς, η Κατρίν Ντενέβ, ο Μισέλ Πικολί, η Ζαν Μορό, η Ειρήνη Παπά, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι κ.ά.

No comments: