Thursday, August 16, 2012

ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΛΝΤΡΙΤΣ «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν»



Σε επανέκδοση, το επικό αυτό κομμάτι του χολιγουντιανού γκραν γκινιόλ, ενός θρίλερ που τραβάει το μελόδραμά του ως τα όρια της ταινίας τρόμου (οι σκηνές του τέλους π.χ. μέσα στο gothic σπίτι, όπου ο φωτισμός όπως πέφτει στην Τζέιν, δίπλα στο κομοδίνο της αδελφής της, την κάνει να μοιάζει με φάντασμα). Η ταινία κρατά το θεατή με κομμένη την ανάσα μέχρις ότου το μακάβριο, επτασφράγιστο μυστικό που κρύβει στα σωθικά της βγει στην επιφάνεια... Ως προς τη θεματική του, επιδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες με τη «ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ» (1950) του Μπίλι Γουάιλντερ. 'Η πώς η βιομηχανία του θεάματος λειώνει κάποιον που της ήταν χρήσιμος. Μολυσμένες και οι παλιές δόξες της show-business, τυφλωμένες από τις νευρώσεις και την έλξη των προβολέων. Η αντιπαράθεση βέβαια εδώ είναι άλλης τάξης, αδελφική, αλλά και θρυλική, μια που λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε δυο αντίπαλες σταρ!
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Henry Farell, η ασπρόμαυρη ταινία του Ρόμπερτ Ολντριτς γίνεται όχημα για τις σπουδαία ώριμες ερμηνείες δυο μνημείων του χολιγουντιανού μύθου, την 54χρονη (τότε) Μπέτι Ντέιβις και την 57χρονη Τζόαν Κρόφορντ, στο ρόλο δυο ηλικιωμένων αδελφών, που συμβιώνουν καταναγκαστικά στο σάπιο τους σπίτι. Παιδί - θαύμα, την εποχή του βωβού κινηματογράφου η Τζέιν (Μπ. Ντέιβις), ζει σήμερα και τρέφεται με τις μνήμες από το παρελθόν. Χωμένη σε αβύσσους νευρώσεων, τρέλας, φθόνου ονειρεύεται ένα μεγαλειώδες comeback στον κόσμο του θεάματος. Κάνει τη νοσοκόμα στην Μπλανς (Τζ. Κρόφορντ), την παράλυτη μεγάλη της αδελφή που βρίσκεται στο έλεος των εκδικητικά σαδιστικών της διαθέσεων... Γιατί από τη δεκαετία του '30, οι όροι αντιστράφηκαν. Το παιδί - θαύμα το σκέπασε η λήθη και η Μπλανς, ενήλικη, άρχισε να γνωρίζει την επιτυχία. Ωσπου, ένα μυστηριώδες δυστύχημα «ακρωτηρίασε» βίαια τη λαμπρή της καριέρα ενώ ήταν στο ζενίθ και καθήλωσε την ίδια, ανεπιστρεπτί, σε αναπηρικό καροτσάκι!
Ηλικιωμένες και παρηκμασμένες, στο λυκόφως της ζωής μέσα στο μουχλιασμένο τους σπίτι, ξεσκίζει - μεταφορικά - η μια την άλλη, ξερνώντας ποταμούς άκρατου δηλητήριου... Δύο διαφορετικές προσωπικότητες εκτίθενται με εξονυχιστική λεπτομέρεια: Μια, όσο γίνεται, φυσιολογική, η άλλη στο χείλος ολοκληρωτικής κατάπτωσης. Κι εδώ αναδύεται το ρυπαρά σπάνιο θέαμα που προσφέρουν οι δυο αυτές σπουδαίες ερμηνεύτριες... Ιδιαίτερη μνεία αναλογεί στην Μπέτι Ντέιβις, κυρίως για τις σκηνές της σεκάνς όπου τραγουδά μπροστά στον καθρέφτη, βυθιζόμενη όλο και περισσότερο στην άβυσσο του παρελθόντος... Αξίζει να την δείτε!
Παίζουν: Μπέτι Ντέιβις, Τζόαν Κρόφορντ, Βίκτορ Μπουόνο, Γουέσλι Αντι, Τζούλι Ολρεντ κ.ά.
Παραγωγή: ΗΠΑ (1962).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 17/8/2012

No comments: