Tuesday, October 25, 2011

Η ισχύς εν τη ενώσει! Δύο ελληνικές ταινίες σε κοινή διανομή

Σε πείσμα των προβλημάτων των Ελλήνων κινηματογραφιστών που εκτείνονται από την παραγωγή μέχρι και το στάδιο της διανομής, οι σκηνοθέτες Γιώργος Γεωργόπουλος και Ζαχαρίας Μαυροειδής, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διανείμουν μαζί, από τις 24 Νοεμβρίου, τις ταινίες τους Tungsten και Ο Ξεναγός.
Οι Γ.Γεωργόπουλος και Ζ.Μαυροειδής σκηνοθέτησαν τις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες τους με αρκετές δυσκολίες, αντιμετωπίζοντας ανάμεσα στα άλλα και προβλήματα στο να εξασφαλίσουν διανομή. Το ενδιαφέρον σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γεωργόπουλου με τίτλο Tungsten(ο τίτλος αναφέρεται στο μέταλλο βολφράμιο) είχε προβληθεί στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ ο πιο χαριτωμένος Ξεναγός θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (26/10-2/11). 
Στο Tungsten δύο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένας μετανιωμένος άνδρας ψάχνουν να διορθώσουν τα λάθη τους στην Αθήνα του σήμερα και έρχονται σε σύγκρουση με τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, την ώρα που η πόλη «υποφέρει» από γενικό μπλακ-άουτ. 
Ο Ξεναγός παρακολουθεί εννέα μπερδεμένους νέους αρχιτέκτονες σε μία εξίσου μπερδεμένη πόλη και είναι μια κωμωδία για την σεξουαλικότητα, την Αθήνα και τους Έλληνες. Όπως αναφέρουν οι Γ.Γεωργόπουλος και Ζ.Μαυροειδής σε ανακοίνωσή τους: «Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κάθε σκηνοθέτη είναι ένα τεράστιο ταξίδι. Κι όταν αυτό το ταξίδι γίνεται ως ανεξάρτητη παραγωγή, είναι εγγυημένη περιπέτεια». «Το Tungsten και Ο ξεναγός είναι δύο ταινίες που ολοκληρώθηκαν ενάντια στις ίδιες δυσκολίες και με εφόδια την ίδια πίστη και γενναιόδωρη προσφορά ενός συνόλου δημιουργικών ανθρώπων» αναφέρουν οι δύο σκηνοθέτες. Και οι δύο ταινίες μιλούν, μάλιστα, για την Αθήνα. Οι δύο σκηνοθέτες θεωρούν την κοινή διανομή τους ως έναν «διάλογο» για την Αθήνα, για τα διαφορετικά της πρόσωπα, τα προβλήματά της και την αστείρευτη γοητεία της. Οι ταινίες θα προβάλλονται από 24 Νοεμβρίου στον Μικρόκοσμο και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν και με κοινό εισιτήριο.

No comments: