Sunday, October 9, 2011

ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 12 πρεμιέρες μιλούν ελληνικά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το ελληνικό σινεμά ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Θεσσαλονίκη, καθώς το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας, που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου, ανοίγει τις πύλες του τόσο στην καινούργια εγχώρια σοδειά όσο και στην περσινή, φιλοξενώντας περισσότερες ταινίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
«Man at sea» του Κ. Γιάνναρη  

  • «Man at sea» του Κ. Γιάνναρη

Το ελληνικό σινεμά ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Θεσσαλονίκη, καθώς το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας, που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου, ανοίγει τις πύλες του τόσο στην καινούργια εγχώρια σοδειά όσο και στην περσινή, φιλοξενώντας περισσότερες ταινίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πάνω από 20 ελληνικές ταινίες θα πάρουν μέρος στις επιμέρους ενότητες (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά) της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους και 12 πρεμιέρες. 
Βραβεία από το διεθνές διαγωνιστικό του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν το "J.A.C.E." του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, που παίρνει μέρος και στο επίσημο διαγωνιστικό του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τόκιο (22-30 Οκτωβρίου), και ο "Παράδεισος" του Παναγιώτη Φαφούτη. Το "Man at sea" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη θα ολοκληρώσει το πλήρες αφιέρωμα της διοργάνωσης στον δημιουργό, ενώ αποτελεί ειδική προβολή μαζί με τον βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν "Αδικο κόσμο" του Φίλιππου Τσίτου. 
Αλλες ταινίες, όπως το "Magic hour" του Κώστα Καπάκα, η "Πόλη των παιδιών" του Γιώργου Γκικαπέππα, η "Σωτηρία" του Ιάσονα Τζαβέλλα, το "Σούπερ Δημήτριος" του Γιώργου Ιωάννου και το "F.L.S." του Θάνου Τσαβλή θα πραγματοποιήσουν την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη, όπως την επίσημη πρώτη τους θα κάνουν οι συμπαραγωγές "Η Αφροδίτη στην αυλή" του Τηλέμαχου Αλεξίου (Ελλάδα-Γερμανία), "Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια" του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα-Πράσινο Ακρωτήρι) και "Loveless Zoritsa" των Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους και Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς (Ελλάδα-Σερβία-Κύπρος-Πολωνία). 
Η λίστα συνεχίζεται με τις ταινίες "3ος κόσμος" του Βασίλη Μπλιούμη, "Πανταχόθεν ελεύθεροι" του Σπύρου Βρεττού, "Ο άνθρωπος που δε μιλούσε" του Βαγγέλη Ρικούδη, "Βίοι Αγίων" του Γιάννη Σολδάτου, "Οι δαιμονισμένοι του Γιώργου Μπακόλα, "Περί έρωτος λόγοι - Συμπόσιο του Πλάτωνα" του Δημήτρη Μακρή, "Σαπίλα, ξεφτίλα και τεκίλα" του Νίκου Ζερβού, "Athens through the mobile eye" του Αγγελου Θεοδωρόπουλου και "Breakdown reward" του Ηλία Γεωργόπουλου, που είναι μέρος των λεγόμενων "market screenings" στην αγορά. 
Το φεστιβάλ αποφάσισε φέτος να εντάξει στις προβολές της αγοράς, για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, ταινίες που έχουν πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή πριν ανηφορίσουν για τη διεθνή διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, όπως τον "Κόκκινο ουρανό" και το "Wasted youth" (άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ), την "Αμνηστία",το "DOS" καθώς και τα "Fish & Chips", "4ever", "Τρεις μέρες ευτυχίας", "Κωλόπαιδα", "Ο Αννίβας προ των πυλών", "Δεμένη κόκκινη κλωστή". 
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ, ΕΘΝΟΣ, 7/10/2011

No comments: