Tuesday, October 25, 2011

«Το Χόλιγουντ δεν έχει θέση στη Θεσσαλονίκη»! «Ήρθε η σειρά της Ελλάδας» στο σινεμά λέει ο Δ.Εϊπίδης, δίνοντας το στίγμα του 52ου ΦΚΘ

Το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  


«Θέλουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη κινηματογραφικό κέντρο των Βαλκανίων» δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της 52ης διοργάνωσης. «Το Χόλιγουντ δεν έχει θέση εδώ, εκπροσωπείται επαρκώς στις αίθουσες» δήλωσε, δίνοντας το στίγμα του Φεστιβάλ με επίκεντρο τις ανεξάρτητες παραγωγές και το ελληνικό σινεμά. «Ήρθε η σειρά της Ελλάδας» επισήμανε. Ο κ. Εϊπίδης είπε ότι η πληρότητα στις προβολές έφτανε πέρυσι το 91%.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, στα δύο εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από χορηγίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένονται χρήματα και από το υπουργείο Πολιτισμού.



«Ό,τι περίσσευε δεν ξοδεύτηκε» δήλωσε ο κ. Εϊπίδης, τονίζοντας ότι από το χρέος των 6 εκατομμυρίων ευρώ έχει απομείνει χρέος ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και υποσχέθηκε ότι όσο είναι διευθυντής θα αποπληρωθεί και αυτό το χρέος.

Όσο για το αν θα αναζητηθούν ευθύνες δήλωσε: «6,5 εκατομμύρια χρέη σε μια χρονιά που δόθηκαν από το υπουργείο 11 εκατομμύρια ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Μακάρι να ερχόταν σε μένα ο εισαγγελέας να του δώσω όλα τα στοιχεία».

«Θα δουλέψω με νύχια και με δόντια για το Φεστιβάλ» δήλωσε. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το καταστρέψει» πρόσθεσε.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Δ.Εϊπίδη επικεντρώνονται στο να υπάρχουν δράσεις σχετικά με το σινεμά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην πόλη. «Στόχος είναι η ενεργοποίηση νέων δυνάμεων στην πόλη» πρόσθεσε.

«Θέλουμε να δούμε τη Θεσσαλονίκη να γίνεται κινηματογραφικό κέντρο των Βαλκανίων» είπε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Έχουμε ένα καλό κοινό που έχει γαλουχηθεί με καλές ταινίες μέσα από τα Φεστιβάλ» είπε. «Το Φεστιβάλ ανήκει οργανικά και οργανωτικά στη Θεσσαλονίκη. Για λόγους ευκολίας υπήρχαν κάποια τμήματα αναπτυχθεί στην Αθήνα. Δεν συμφωνώ με αυτό, η Θεσσαλονίκη μπορεί να στηρίξει τοπικά το Φεστιβάλ» πρόσθεσε.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία Οι Απόγονοι του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, ενώ η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την ταινία Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν (Martha Marcy May Marlene) του Σον Ντέρκιν.

«Το Χόλιγουντ δεν θα έχει πια θέση εδώ. Δεν το χρειαζόμαστε, εκπροσωπείται επαρκώς στις αίθουσες» πρόσθεσε, λέγοντας ότι το ανεξάρτητο και το ελληνικό σινεμά είναι αυτό που ενδιαφέρει το Φεστιβάλ.

Πρόσθεσε ότι πέρυσι η πληρότητα στις προβολές έφτανε στο 91%. «Το Φεστιβάλ δεν στηρίζεται ούτε από αστέρες, ούτε από βεντέτες, ούτε από δημοσιογραφικά τρικ» δήλωσε. «Κι όμως, το κοινό μας τις αγκάλιασε» πρόσθεσε.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του Δημήτρη Εϊπίδη. Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Δύο από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής (J.A.C.E. και Παράδεισος).

Το Φεστιβάλ ρίχνει τους προβολείς στο ελληνικό σινεμά. «Θα το στηρίζουμε όσο μπορούμε» δήλωσε ο Δ.Εϊπίδης, προσθέτοντας ότι ήδη ξένοι επισκέπτες του Φεστιβάλ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές ταινίες.

«Στηρίζουμε τις καλές ελληνικές ταινίες» είπε.

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες στις επιμέρους ενότητές του (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά), ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και δώδεκα ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Αφιερώματα και τα άλλα τμήματα

Το Φεστιβάλ πραγματοποιεί πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, έναν από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες σκηνοθέτες, με διεθνή παρουσία και βραβεύσεις σε παγκόσμια φεστιβάλ. Στη διοργάνωση θα προβληθούν από τα πρώτα - άγνωστα στην Ελλάδα - μικρού μήκους φιλμ του, μέχρι οι βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας που σημάδεψαν το ελληνικό σινεμά των τελευταίων ετών, καθώς και η πολυαναμενόμενη νέα ταινία τουMan at sea, με νέο μοντάζ που επιμελήθηκε ο ίδιος.

Αφιερώματα διοργανώνονται επίσης στους Σάρα Ντράιβερ, Ούλριχ Ζάιντλ, Πάολο Σορεντίνο, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, καθώς και στον Τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ.

Το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες επανέρχεται ανανεωμένο, σταθερά προσανατολισμένο στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής. Αληθινές ιστορίες, εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις, πολιτικός αναβρασμός και κοινωνικές αντιφάσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό χαρμάνι ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν τις πιο ανήσυχες φωνές του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος. Ανάμεσά τους, οι νέες ταινίες διακεκριμένων δημιουργών όπως οι Μισέλ Οσελό, Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό, Εμανουέλε Κριαλέζε, αλλά και Κρίστοφερ Μπόε.

Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν,Το παιδί με το ποδήλατο, αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Φάουστ.

Επίσης, στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται, τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς, Η τάξη και το ηθικό και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ, Έλενα, καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, ταινία Αντίο του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης.

Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια προτείνει τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, καθώς και δημιουργούς με ταυτότητα βαλκανική και γλώσσα διεθνή, οι οποίοι αρθρώνουν έναν κινηματογραφικό λόγο, θεματικά και υφολογικά τολμηρό.

Τέσσερις υποτροφίες για σπουδές κινηματογράφου σε παιδιά που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης, προσφέρουν, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους που έχει ήδη ξεκινήσει από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις – εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις, workshops - πλαισιώνουν την 52η διοργάνωση προσδίδοντάς της μια ξεχωριστή «χροιά», ενώ παράλληλα διευρύνουν την δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

Για πρώτη φορά η συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ μεταδόθηκε μέσω live streaming σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.

Αγγελική Στελλάκη

No comments: