Monday, July 5, 2010

Ο «Spider-Μan» αλλάζει πρόσωπο

  • Στην τέταρτη ταινία της σειράς, τον άνθρωπο-αράχνη θα υποδυθεί ο άγνωστος ηθοποιός Αντριου Γκάρφιλντ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
  • Τέλος εποχής για τον κινηματογραφικό «Spider-Μan» - τουλάχιστον όπως τον γνωρίζαμε ως σήμερα. Μετά τις τρεις κινηματογραφικές επιτυχίες του Σαμ Ράιμι (παραγωγής 2002, 2004 και 2007) όπου τον άνθρωποαράχνη υποδύθηκε ο Τόμπι Μαγκουάιρ , τη σκυτάλη για την τέταρτη ταινία της σειράς θα πάρει ο Μαρκ Γουέμπ, ενώ τη στολή του ήρωα θα φορέσει ο ηθοποιός Αντριου Γκάρφιλντ.
Η αλλαγή δείχνει να είναι φυσιολογική, αφού η τέταρτη ταινία της δημοφιλούς κινηματογραφικής σειράς, η οποία θα γυριστεί σε σύστημα τριών διαστάσεων (3D), θα εστιάζει στα παιδικά χρόνια του κεντρικού ήρωα της ιστορίας, του Πίτερ Πάρκερ. Με άλλα λόγια, μαθαίνουμε όλα όσα δεν γνωρίζαμε για τον Πάρκερ πριν τον τσιμπήσει η ραδιενεργή αράχνη και τον μετατρέψει σε ήρωα υπερφυσικών ικανοτήτων που σκαρφαλώνει στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης προασπίζοντας το καλό.

Μιλώντας προσφάτως στην Κανκούν του Μεξικού, όπου έγινε η παρουσίαση της επερχόμενης ταινίας παραγωγής Columbia Ρictures και Μarvel Studios, ο Μαρκ Γουέμπ είπε ότι μπορεί μεν το όνομα του 27χρονου αμερικανού (βρετανικής καταγωγής) Αντριου Γκάρφιλντ να είναι «άγνωστο στο ευρύ κοινό, το ταλέντο του όμως είναι τεράστιο». Πραγματικά, αρκεί να θυμηθούμε τον νεαρό ηθοποιό στο ψυχολογικό δράμα «Βoy Α», που είδαμε πριν από μερικά χρόνια και στην Ελλάδα, και θα έχουμε την ανάμνηση μιας αποκαλυπτικής ερμηνείας.

Ο Αντριου Γκάρφιλντ είχε εντυπωσιάσει με τον ρόλο του στην ταινία Boy A
Τα γυρίσματα του τέταρτου «Spider-Μan» θα αρχίσουν το φθινόπωρο που μας έρχεται, ενώ η παρουσίαση της ταινίας στις αίθουσες είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουλίου του 2012.

  • Το υπερήφανο «αντίο» της παλαιάς φρουράς
Τόσο ο Τόμπι Μαγκουάιρ όσο και ο Σαμ Ράιμι, τα ονόματα των οποίων έγιναν ταυτόσημα του «Spider-Μan», αποφάσισαν ότι ο κύκλος τους μετά τις τρεις ταινίες έχει πλέον κλείσει. Από παλαιά άλλωστε είχαν και οι δύο δηλώσει ότι το όνειρο του «Spider-Μan» δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί εφ΄ όρου ζωής και ότι όταν το συμβόλαιό τους για τις τρεις ταινίες έληγε ενδεχομένως θα τα παρατούσαν. «Πανάκριβες ταινίες όπως αυτές του “Spider-Μan” είναιπάνω απ΄ όλα μπίζνες » μας είχε πει ο Ράιμι όταν τον είχαμε συναντήσει στο Λος Αντζελες το 2004 με αφορμή τον δεύτερο «Spider-Μan». « Κακά τα ψέματα. Αν ο πρώτος “SpiderΜan” δεν είχε κάνει τα τρελά εισιτήρια που έκανε (κατέχει το ρεκόρ “ανοίγματος” παρασκευο-σαββατοκύριακου με 114 εκατομμύρια δολάρια) δεν θα είχα την ευκαιρία να συνεχίσω ούτε με τη δεύτερη ταινίαούτε και με την τρίτη ».

Για τον Ράιμι «αν ως καλλιτέχνης θέλεις να νιώθεις εντάξει με τον εαυτό του και όχι σαν ένα ακόμη πιόνι μέσα στο τεράστιο σύστημα που απειλεί να σε καταβροχθίσει, θα πρέπει να βρίσκεις τρόπους ώστε να περάσεις την προσωπικότητά σου στην ταινία. Αν μετά την τρίτη ταινία νιώσω ότι η δουλειά μου γίνεται απλώς διεκπεραιωτική, θα εγκαταλείψωτον ήρωα » είχε καταλήξει ο σκηνοθέτης και τήρησε την υπόσχεσή του.

«Αγαπώ υπερβολικά τη δουλειά μου» μάς είχε πει ο Τόμπι Μαγκουάιρ στην ίδια παρουσίαση «και δεν θα μπορούσα ποτέ να αυτοακυρωθώ παίζοντας απλώς “για να τ΄ αρπάξω”. Πίστεψα στον Πίτερ Πάρκερ και προσπάθησα να το δείξω στη δουλειά μου». Στην πάροδο των χρόνων ο Μαγκουάιρ μπόρεσε να βρει την ισορροπία του ως ηθοποιός χωρίς να επιτρέψει στον άνθρωπο-αράχνη να εγκλωβίσει την καριέρα του.

Η δουλειά του στο «Βrothers», όπου υποδύθηκε έναν βετεράνο του πολέμου στο Ιράκ, ήταν αξιόλογη και απρόβλεπτη. Του αρέσει άλλωστε « να κάνω κι άλλα πράγματα , από το να παίζω μπάσκετμπολ με τους φίλους μου μέχρι να περνώ ένα βράδυ στο εστιατόριο με την κοπέλα μου. Με ρωτούν συχνά αν θα ήμουν διατεθειμένος να εγκαταλείψω την υποκριτική για κάτι άλλο. Είναι μια ερώτηση φαντασίας βεβαίως, αλλά υποθετικά μιλώντας νομίζω ότι ναι, ακόμα και η δουλειά του ηθοποιού έχει τα όριά της. Με βλέπω μερικά χρόνια στο μέλλον να βαριέμαι. ..».

  • Θρύλος των κόμικς
Η ιστορία του «Spider-Μan» αρχίζει το 1962, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η περιπέτειά του σε χαρτί στο τελευταίο τεύχος της σειράς «Αmazing Fantasy» της Μarvel Comics. Η επιτυχία που σημείωσε ήταν τόσο μεγάλη που το συγκεκριμένο τεύχος επανεκδόθηκε τον Μάρτιο του 1963 με τον τίτλο «Αmazing SpiderΜan». Από τότε ο Spider-Μan έμελλε να αποκτήσει παγκόσμια φήμη και να γίνει ένας από τους πιο διάσημους σούπερ ήρωες, σύμβολο της δύναμης του καλού.

No comments: