Sunday, July 4, 2010

Βαμπίρ και σαπουνόπερα

  • «Εκλειψη» («Τhe Τwilight Saga: Εclipse», ΗΠΑ, 2010) του Ντέιβιντ Σλέιντ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Οταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο ηθοποιός Ντάνιελ Ράντκλιφ - γνωστός και ως Χάρι Πότερ- ρωτήθηκε ποια «κινηματογραφική σειρά» (franchise) θα μπορούσε να αντικαταστήσει το φαινόμενο Χάρι Πότερ με ανάλογο αντίκτυπο στο κοινό, η απάντησή του ήταν «η σειρά του “Λυκόφωτος”», που βασίζεται στη σειρά βιβλίων της Στέφανι Μέγερ. Ο Ράντκλιφ έπεσε μέσα. Από το 2008, χρονιά που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο βιβλίο της Μέγερ, ως τις ημέρες μας, με την εμφάνιση της «Εκλειψης», της τρίτης ταινίας, η σειρά του «Λυκόφωτος» όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει σημεία κόπωσης και φθοράς αλλά εξουσιάζει στα ταμεία. Με επιβλητικό μάλιστα τρόπο. Σύμφωνα με το CΝΝ, η «Εκλειψη» απέφερε 30 εκατ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στις τρεις μόλις ώρες προβολής της! Και εδώ κατ΄ αντιστοιχίαν η υποδοχή της υπήρξε θαυμάσια από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Το τρίτο από τα τέσσερα βιβλία της Μέγερ (στα οποία προσφάτως προστέθηκε και ένα πέμπτο επάνω σε μια καινούργια ηρωίδα) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ντέιβιντ Σλέιντ (η αμέσως προηγούμενη ταινία του είναι το παραγωγής 2007 ασήμαντο θρίλερ «30 μέρες νύχτα»). Ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων ταινιών του «Λυκόφωτος», στην «Εκλειψη» ο Σλέιντ προσφέρει γενναιόδωρα όλα όσα το φανατικό κοινό της ταινίας περιμένει να δει. Ο έρωτας του Εντουαρντ και της Μπέλα- το βαμπίρ και ο άνθρωπος- πυρακτώνεται όταν ο πρώτος ζητάει το χέρι της αλλά εκείνη το σκέφτεται. Η Μπέλα θέλει να γίνει για πάντα δική του και πιστεύει ότι μόνο αν τη μετατρέψει σε όμοιά του, αν την κάνει δηλαδή βαμπίρ, μόνο τότε ο έρωτάς τους θα μείνει αιώνιος.

Οσο πιο θλιμμένα τα πρόσωπά τους τόσο πιο αξιολάτρευτοι γίνονται στα μάτια των τινέιτζερ με παρόμοιες ερωτικές ανησυχίες. Το θηλυκό γένος που έχει μετατρέψει τονΡόμπερτ Πάτινσονσε αστέρι πρώτου βεληνεκούς θα μείνει άφωνο μπροστά στις τρυφερές σκηνές της ταινίας και ενδεχομένως θα αδιαφορήσει ακόμη και για τον απίστευτο συντηρητισμό που αποπνέουν. Η εμμονή του Εντουαρντ για γάμο σε αντίθεση με την πιο ελεύθερη σκέψη της Μπέλα μπορεί να γίνει εκνευριστικά... αστεία. Την ίδια ώρα η κάψα της «σαπουνοπερατικής» διάθεσης τόσο του φιλμ όσο και των βιβλίων της Μέγερ σπάει το θερμόμετρο μέσα από την επιμονή του βασικού αντιζήλου του βαμπίρ, ενός λυκανθρώπου (Τέιλορ Λότνερ) που επιθυμεί εξίσου την Μπέλα και δεν φαίνεται να έχει κανένα «κόλλημα» με γάμους.

Ο,τι πρέπει για να κορυφωθεί η αγωνία των θαυμαστών του «Λυκόφωτος», αφού όλα δείχνουν ότι η μονομαχία για τα μάτια της Μπέλα θα γίνει στην αμέσως επόμενη ταινία, τη «Χαραυγή», η οποία συν τοις άλλοις θα παιχτεί σε δύο μέρη, προφανώς για να φέρει τα διπλάσια εισιτήρια στα ταμεία!

No comments: