Tuesday, July 6, 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Η εμπορευματοποίηση κύρια αιτία των προβλημάτων

  • Η ανάγκη απεγκλωβισμού των δημιουργών του οπτικοακουστικού από τις αυταπάτες ότι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού «μπορεί» να είναι «διέξοδος» στα κλιμακούμενα προβλήματά τους, αναδεικνύεται με τη συνεχιζόμενη κρίση του ελληνικού κινηματογράφου.
Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται με την απόπειρα της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να ματαιώσει τη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες στις 30/6, οπότε έληγε η θητεία της... για να την παρατείνει μέχρι το Σεπτέμβρη! Η Διασωματειακή των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου (συμμετέχουν, μεταξύ άλλων: Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΣΣ), Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Ενωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), «μικρό» - το σωματείο των μικρομηκάδων, κ.ά.), χαρακτηρίζοντας αυτήν την ενέργεια «θεσμικό πραξικόπημα», προσέφυγε στο δικαστήριο. Αυτό ακύρωσε την απόφαση της διοίκησης, την οποία υποχρεώνει να προχωρήσει σε ΓΣ και εκλογές στις 26/7. Ομως, σύμφωνα με το νόμο, η πρόσκληση στη ΓΣ πρέπει να επιδοθεί στα μέλη 20 μέρες πριν, δηλαδή... έπρεπε να είχε σταλεί! Με αυτό το «τρικ», η διοίκηση ματαίωσε και τη ΓΣ στις 30/6, καλώντας τα μέλη ...19 μέρες πριν αντί για 20, γεγονός, που, όπως σημειώθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου της Διασωματειακής, εξόργισε ακόμη και το δικαστήριο...
Οι εκπρόσωποι της Διασωματειακής (Χάρης Παπαδόπουλος - ΕΕΣ, Γιάννης Γλέζος - ΕΜΣΕ, Γ. Σγουράκης - Σύνδεσμος Παραγωγών Κινηματογράφου - Πολυμέσων, Ντ. Γιώτης - Σωματείο Σεναριογράφων, Λεωνίδας Βαρδαρός - ΣΕΗ, Κώστας Σταματόπουλος - «μικρό») κατέθεσαν στη συνέντευξη σειρά στοιχείων για την προβληματική, οικονομικά και λειτουργικά, διαχείριση του ΕΚΚ από τη διοίκηση, τονίζοντας ότι, ενώ ζητούν από το 2006 να δοθούν οικονομικά στοιχεία, η διοίκηση αρνούνταν, αλλά και μετά από εισαγγελική παρέμβαση (16/3/2010) δόθηκαν όχι πλήρη, εξ ου η Διασωματειακή ξαναπροσέφυγε στον εισαγγελέα (10/6).
Κατήγγειλαν, επίσης, τη «σιωπή» του αρμόδιου ΥΠΠΟ-Τ, μπροστά σε αυτές τις «καραμπινάτες πραξικοπηματικές παρανομίες», αποδίδοντας τα συμβαινόμενα στους εξής λόγους: α) «Φόβος» για καταψήφιση του απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης, όπως και πέρυσι. β) Πιθανή εκλογή νέου ΔΣ «μη αρεστού», σε συνδυασμό με τα στοιχεία που «αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των χρηματοδοτήσεων του ΕΚΚ για τις ταινίες μεγάλου μήκους πήγαιναν στην ομάδα παραγωγών - σκηνοθετών της "Ομίχλης", της "Ακαδημίας Κινηματογράφου" και όσων αποχώρησαν από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ όλοι οι άλλοι αποκλείονταν».
Ο Λ. Βαρδαρός κατήγγειλε το κράτος για αποποίηση των ευθυνών, προς όφελος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου, δημόσιου φορέα για τα οπτικοακουστικά, προς όφελος των δημιουργών και του κοινού. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Κ. Σταματόπουλου, ότι ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Γ. Παπαλιός, στην απεργία (Δεκέμβρης 2009) έστειλε μήνυμα μέσω κινητού, λέγοντας «εμείς θα δουλέψουμε την Κυριακή, ενάντια στο ΠΑΜΕ και τα άλλα κουμμούνια»..!
Εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε o Στρ. Σαραντίδης, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το καλλιτεχνικό έργο δεν είναι εμπόρευμα, γεγονός που σημαίνει ένα άλλο κράτος με εξουσία που θα εκπορεύεται από το λαό και έναν κρατικό φορέα που θα αναπτύσσει συνολικά την παραγωγή και τη διανομή του καλλιτεχνικού έργου. Υπογράμμισε ότι όσες βελτιώσεις και να γίνουν σε διαχειριστική κατεύθυνση θα είναι προσωρινές και δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα στον κινηματογράφο. Συνεπώς, το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τα αιτήματα των δημιουργών, χωρίς όμως αυταπάτες. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 7 Ιούλη 2010]

No comments: