Monday, July 12, 2010

Ελεύθερος o Ρομάν Πολάνσκι μετά από απόφαση των ελβετικών Αρχών

Σε κατ' οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ είχε τεθεί ο Ρομάν Πολάνσκι

Η Ελβετία αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι«Ολα τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας του αίρονται» ανέφερε ανακοίνωση. στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Δευτέρα το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο σκηνοθέτης συνελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου 2009 για την υπόθεση βιασμού της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ, το 1977.

Είχε τεθεί τον Δεκέμβριο σε κατ' οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μέχρι οι ελβετικές Αρχές να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν το αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το αίτημα αυτό απερρίφθη τελικά με την αιτιολογία ότι «ήταν αδύνατο να αποκλειστεί με την απαραίτητη βεβαιότητα πιθανό σφάλμα στο αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο κύριος Πολάνσκι μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Από τις 12:30 σήμερα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Έβελιν Γουίντμερ-Σλουμπφ.

Το υπουργείο παραδέχθηκε ότι ελήφθησαν υπόψη και εθνικά συμφέροντα για τη λήψη της απόφασης.

Το 1978 είχε παραδεχθεί ότι είχε παράνομη σεξουαλική επαφή με τη 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ. Στην αρχή είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη. Όμως, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για τη σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν. Λίγο αργότερα διέφυγε στη Γαλλία.

Τον Μάιο, βρετανή ηθοποιός, που εμφανίστηκε στην ταινία του Ρομάν Πολάνσκι Πειρατές (1986), δήλωσε πως ο σκηνοθέτης την κακοποίησε σεξουαλικά πριν από μερικές δεκαετίες στο Παρίσι, όταν ήταν 16 ετών.

No comments: