Tuesday, November 27, 2007

ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΡΙ ΜΕΝΖΕΛ

Τον Γίρι Μένζελ, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του «Νέου Κύματος» του Τσέχικου κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60, τίμησε με τον Χρυσό Αλέξανδρο το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου το βράδυ στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.
Παρουσιάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο, ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερήφανοι γιατί μας έχουν επισκεφθεί οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι καλλιτέχνες και ο Γίρι Μένζελ είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σκηνοθέτη που έχει βγάλει η Τσεχία και είναι μεγάλη η χαρά μας που βρίσκεται εδώ με δύο ιδιότητες: Αυτή του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ αλλά και του σκηνοθέτη της ταινίας Υπηρέτησα τον Βασιλιά της Αγγλίας.
Την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου, έκαναν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς και η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά το βραβείο, ευχαρίστησε θερμά για την τιμή που του έγινε και δεν θέλησε να προβεί σε περισσότερες δηλώσεις καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήθελε να καθυστερήσει περαιτέρω την προβολή που ακολουθούσε.
Μετά το τέλος της τιμητικής εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την τελευταία ταινία του Γίρι Μένζελ I served the king of England, η οποία βασίζεται σε νουβέλα του συγγραφέα Μποχουμίλ Χράμπα και έχει αποσπάσει το βραβείο FIPRESCI στο Βερολίνο.

No comments: