Tuesday, November 13, 2007

ΕΝΑΣ ΑΜΛΕΤ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΒΩΒΟΣ

Η Αστα Νίλσεν ως «Αμλετ»
Μια σημαντική προβολή για την ιστορία του κινηματογράφου προσφέρει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την αποκαταστημένη κόπια της γερμανικής ταινίας «Αμλετ» (1921), σε σκηνοθεσία Σβεν Γκάντε και Χάιντς Σαλ, στις 18/11, 5 μ.μ. στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας». Η ταινία θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη. Την προβολή θα προλογίσει η Κλαούντια Ντίλμαν, διευθύντρια του Γερμανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου (DIF).

Η επαναπροβολή της επιχρωματισμένης κόπιας, με πρωταγωνίστρια τη Δανή σταρ του βωβού, Αστα Νίλσεν, αποτελεί ξεχωριστό γεγονός, καθώς μετά την πρεμιέρα της το 1921 στο Βερολίνο χάθηκε και δεν ξαναπροβλήθηκε ποτέ, μέχρι τη «δεύτερη» πρεμιέρα της στη φετινή 57η «Μπερλινάλε» (ανακαλύφθηκε το 2005). Η ταινία αποτελεί ένα από τα πρώιμα πειράματα σε χρώμα, αφού γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο αρνητικό και το θετικό επιχρωματίστηκε έπειτα στο χέρι, με πολυχρωματικές μεθόδους. Οι σκηνές που έλειπαν ή είχαν καταστραφεί αντικαταστάθηκαν από την υπάρχουσα ασπρόμαυρη κόπια, τα χρώματα αποκαταστάθηκαν πλήρως, ενώ οι γερμανικοί μεσότιτλοι συμπληρώθηκαν βάσει των αρχείων της λογοκρισίας που διατηρούνται στα Bundesarchiv-Filmarchiv στο Βερολίνο.

Η Ταινιοθήκη διοργανώνει (19/11, «Παύλος Ζάννας») και ημερίδα με θέμα «Κινηματογραφικά Αρχεία: Σκαπανείς στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά.

No comments: