Tuesday, November 6, 2007

48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


«Χορηγοί», διασημότητες... και ταινίες

Με πάνω από το 1/3 των 3 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του να «καλύπτουν» «χορηγοί» - μεταξύ αυτών μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες - το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οδεύει ως «πρωτοπόρος» στην εφαρμογή του στρατηγικού στόχου για ολοκληρωτικό πέρασμα της τέχνης στα χέρια του κεφαλαίου. Εξαρτάται, λοιπόν, από τους κινηματογραφιστές αλλά και τους θεατές, το λαό, αν αυτός ο θεσμός θα διολισθήσει σε «κοσμοπολίτικη παρέλαση» διασημοτήτων, ενώ ο ελληνικός κινηματογράφος αγκομαχά.

Προς το παρόν όλα μοιάζουν έτοιμα για τη διοργάνωση (16-25/11) στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», στις Αποθήκες του Λιμανιού, στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία «Odeon» και στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς, ο σκηνοθέτης Τζον Σέιλς (θα τιμηθεί με «Χρυσό Αλέξανδρο» και θα προβληθεί το έργο του), ο βραβευμένος με «Οσκαρ» ηθοποιός Κρις Κούπερ, ο υποψήφιος για το «αγαλματάκι» Ντέιβιντ Στράδερν, ο σκηνοθέτης-ζωγράφος Γουίλιαμ Κλάιν (θα γίνει ειδικό αφιέρωμα), ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν και ο γιος του Χόνας Κουαρόν στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο ανερχόμενος Μεξικανός ηθοποιός, με την πρώτη του σκηνοθεσία, Ντιέγκο Λούνα, και ο ηθοποιός Σαμ Ρόκγουελ.

Στο Ελληνικό Πρόγραμμα θα προβληθεί όλη η φετινή κινηματογραφική παραγωγή, αναδρομικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, και αφιέρωμα στο «φιλμ-νουάρ» στον ελληνικό κινηματογράφο, με 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 2 μικρού, από το 1958 έως το 2004. Προγραμματίζονται τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των Νίκου Κούρκουλου, Σωτήρη Μουστάκα και Σωκράτη Καψάσκη, ενώ στο πλαίσιο του «Ετους Καζαντζάκη» θα προβληθούν οι κλασικές ταινίες Αλέξης Ζορμπάς, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο Τελευταίος Πειρασμός. Τιμητική εκδήλωση θα γίνει για τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκαλενάκη, και θα προβληθούν δύο ταινίες για τη σχέση του σύγχρονου Ελληνα με την πολιτιστική του κληρονομιά: Τα Μάρμαρα του Αλέξη Μπίστικα και Ο Ιερός Βράχος της Μυρτώς Παράσχη. Στο «επίσημο» Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (σ.σ. προφανώς το ελληνικό είναι «ανεπίσημο») συμμετέχουν 14 ταινίες (2 ελληνικές) που θα διεκδικήσουν και τα βραβεία. Ταινία έναρξης (16/11, 9.30 μ.μ., «Ολύμπιον») θα είναι η My blueberry nights του Ουόνγκ καρ-Ουάι και ταινία λήξης η The Darjeeling Limited του Ουές Αντερσον.

Στα αφιερώματα περιλαμβάνεται και ο σύγχρονος ισπανικός κινηματογράφος με 19 ταινίες, ενώ θα «τρέξουν» τα προγράμματα «DigitalWave», «Ημέρες Ανεξαρτησίας», «Ματιές στα Βαλκάνια», «FOCUS» κ.ά. και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια και διαλέξεις. [Ριζοσπάστης, 7/11/2007]

No comments: