Monday, November 26, 2007

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ!

26 Νοεμβρίου 1942: Πρεμιέρα της ταινίας Casablanca του σκηνοθέτη Michael Curtiz, και τους διάσημους πρωταγωνιστές Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, και Paul Henreid. Μια ταινία του Hollywood, που έγινε παγκόσμια επιτυχία. Ένα αισθηματικό, ρομαντικό μελόδραμα που συγκινεί ακόμη και στην εποχή μας. Ένα ερωτικό τρίγωνο: δυο άνδρες αγαπούν την ίδια γυναίκα
Photograph:Ingrid Bergman.

Η Ingrid Bergman, μια από τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς του κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του '40 μέχρι το θάνατό της και διεθνές αστέρι σε σουηδικές, γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές, και βρετανικές ταινίες. Η φυσική γοητεία, η φρεσκάδα, η νοημοσύνη, και η ζωτικότητά της έκαναν την εικόνα της πρότυπο της ειλικρίνειας και της ιδανικής γυναικείας φύσης.

Photograph:Humphrey Bogart and Ingrid Bergman during the filming of Casablanca (1942).

Ο Humphrey Bogart και η Ingrid Bergman κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Casablanca (1942). Ο Bogart υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του αμερικανικού κινηματογράφου. Η ερμηνεία του ως ντετέκτιβ Sam Spade στο Γεράκι της Μάλτας [The Maltese Falcon] (1941), που ήταν μια κινηματογραφική μεταφορά από τον John Huston του έργου του Dashiell Hammett, έκανε την ταινία κλασική. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες, All Through the Night και Across the Pacific (και οι δυο το 1942), πριν ερμηνεύσει τον πιο, ας πούμε, πεμπτουσιακό κινηματογραφικό ρόλο του, αυτόν του Rick Blaine, ιδιοκτήτη καμπαρέ στην Casablanca. Η Casablanca ήταν δεύτερη μετά τον Citizen Kane (1941) του Orson Welles στον κατάλογο του 1999 του American Film Institute με τις κορυφαίες 100 αμερικανικών ταινιών.

No comments: