Tuesday, September 6, 2011

ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ Στα δίχτυα της Σαλώμης

Με τους φαν του να ουρλιάζουν και να ζητούν μετά μανίας αυτόγραφο, ο ηθοποιός, μαυρισμένος, παρουσίασε στη Βενετία το "Wilde Salome"
O Αλ Πατσίνο παρέλαβε στη Βενετία το τιμητικό βραβείο Jaeger Lecoultre Glory to the filmmaker O Αλ Πατσίνο παρέλαβε στη Βενετία το τιμητικό βραβείο Jaeger Lecoultre Glory to the filmmaker
Πολλοί σταρ έχουν περπατήσει και φωτογραφηθεί στο κόκκινο χαλί της Βενετίας αυτές τις μέρες. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Μαντόνα, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, αλλά και άλλοι συντελεστές της ταινίας "Contagion", που προβάλλεται εκτός διαγωνιστικού προγράμματος, όπως ο Ματ Ντέιμον, η Κίρα Νάιτλι με τους συμπρωταγωνιστές της Μάικλ Φασμπέντερ, Βίγκο Μόρτενσεν και Βενσάν Κασέλ στο "A dangerous method" του Ντέβιντ Κρόνενμπεργκ, η Τζέσικα Τσαστέιν που βραβεύτηκε από τη Μαντόνα με το Βραβείο Gucci για τη "Σημαντικότερη Γυναίκα στον Κινηματογράφο", η Μόνικα Μπελούτσι που εμφανίστηκε ολόγυμνη στο "En ete brulant" του Φιλίπ Γκαρέλ, κ.ά.
Ομως αυτός που μάζεψε μεγάλα πλήθη φαν που ούρλιαζαν και ήθελαν μετά μανίας αυτόγραφο, ήταν ο γηραιός Αλ Πατσίνο. Κινηματογραφικός θρύλος, ο Πατσίνο, εμφανίστηκε μαυρισμένος για να παρουσιάσει το "Wilde Salome", τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του ως σκηνοθέτη και να παραλάβει το τιμητικό βραβείο Jaeger Lecoultre Glory to the filmmaker."Νομίζω ότι αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να φτιάξω μια ιστορία", είπε ο Πατσίνο στους δημοσιογράφους. "Αλλά δεν ξέρω τι είναι. Θα ήθελα να πω ότι είναι ντοκιμαντέρ γιατί δεν πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας, αλλά, μετά, δεν είναι ούτε ντοκιμαντέρ, οπότε είμαι κι εγώ μπερδεμένος", παραδέχτηκε ο 71χρονος ηθοποιός και ενίοτε σκηνοθέτης που εμπιστεύτηκε τον πρώτο ρόλο στην ανερχόμενη Τζέσικα Τσαστέιν, πρωταγωνίστρια στο βραβευμένο στις Κάνες, "Δέντρο της ζωής" του Τέρενς Μάλικ.
Επικεντρωμένο στη θεατρική μεταφορά της "Σαλώμης" του Οσκαρ Ουάιλντ, το φιλμ του Πατσίνο δεν ήταν φυσικά το μόνο που συζητήθηκε στη Βενετία.
Για παράδειγμα, η ταινία του Κρόνενμπεργκ δυσαρέστησε πολλούς που την περίμεναν πώς και πώς, ενώ ζεστό χειροκρότημα απέσπασε το "Shame", δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του εικαστικού Στιβ ΜακΚουίν με τον νέο σταρ, Μάικλ Φασμπέντερ, να εμφανίζεται ολόγυμνος σε έναν απαιτητικό ρόλο που τον θέλει μοναχικό γιάπη στη Νέα Υόρκη εθισμένο στο σεξ.
Ο ΜακΚουίν είναι κι αυτός που σύστησε ουσιαστικά το πηγαίο ταλέντο του Φασμπέντερ στο ευρύ κοινό με το "Hunger" πριν από τρία χρόνια για να φτάσει σήμερα ο 34χρονος Γερμανο-Ιρλανδός να μετέχει σε ένα μεγάλο φεστιβάλ με δύο ταινίες, ενώ το όνομα του φιγουράρει σε σημαντικά μελλοντικά φιλμ.
Πολύ θερμά δέχτηκαν οι κριτικοί το "Κοτόπουλο με δαμάσκηνα" των Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό, ενώ στη Μόστρα προβλήθηκε και το κατασκοπευτικό φιλμ "Tinker, tailor, soldier, spy" του Τόμας Αλφρεντσον, με όλους τους συντελεστές παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, των ηθοποιών Γκάρι Ολντμαν, Κόλιν Φερθ, Μαρκ Στρονγκ και Τζον Χερτ.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ, ΕΘΝΟΣ, 6/9/2011

No comments: